Policie provedla razii v sídle Evropského parlamentu. Kailisová i její příbuzní mají zmražený majetek

Horizont ČT24: Vyšetřování korupce v Evropském parlamentu (zdroj: ČT24)

Bruselská policie v pondělí opět zasahovala v sídle Evropského parlamentu (EP) v souvislosti s vyšetřováním podezření z korupce, uvedl web Politico. Korupční skandál otřásá Evropským parlamentem od pátku. Několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru. Ve vazbě je podle médií i řecká europoslankyně a místopředsedkyně EP Eva Kailisová, která byla údajně v neděli formálně obviněna z korupce. Řecký úřad pro boj proti praní špinavých peněz oznámil, že Kailisové zmrazil veškerý majetek, opatření se vztahuje i na její příbuzné.

Pondělní prohlídka byla podle agentury AFP první, která cílila přímo na sídlo Evropského parlamentu v Bruselu. Belgický deník Le Soir napsal, že zásah navazoval na páteční zapečetění některých kanceláří. Cílem bylo podle prokuratury zajistit elektronická data deseti parlamentních pracovníků, než by mohla být vymazána.

Policie pokračuje ve vyšetřování korupčního skandálu, který Evropským parlamentem otřásá od pátku. Několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru.

Hlavní postavou aféry se stala řecká europoslankyně Eva Kailisová, která byla podle médií v neděli formálně obviněna z korupce. „Výbušná odhalení otřásla Bruselem a úředníci se nervózně ptají, kdo bude další na řadě,“ poznamenal web Politico.

Ve středu stanou obvinění před soudem

Belgická prokuratura oznámila, že po pondělní razii mají vyšetřovatelé kauzy na kontě prohlídky dvaceti objektů. „Na třech různých místech bylo zabaveno několik set tisíc eur: 600 tisíc eur v domě podezřelého, několik set tisíc eur v kufru v bruselském hotelovém pokoji a asi 150 tisíc eur v bytě patřícím členovi Evropského parlamentu,“ píše v prohlášení.

Policie původně zadržela šest lidí, čtyři z nich zůstávají ve vazbě a čelí formálním obviněním z účasti ve zločinecké organizaci, praní špinavých peněz a korupce. Ani v pondělí je prokuratura nejmenovala, oznámila však, že ve středu budou předvedeni k přípravnému soudnímu jednání. Podle médií jsou mezi obviněnými také partner a poradce Kailisové Francesco Giorgi a bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri.

Kailisové už šéfka Evropského parlamentu odebrala pravomoci, pozastavila jí členství v sociálnědemokratické frakci a ze svých řad Kailisovou vyloučila i její řecká domovská strana PASOK.

Úřady zmrazily Kailové i jejím nejbližším majetek

Řecké úřady už zmrazily Evě Kailisové, jejímu partnerovi a členům rodiny majetek. Nařízení se týká bankovních účtů, nemovitostí, cenných papírů i podílů ve firmách. Vyšetřovatelé doufají, že se jim podaří zajistit výnosy z údajné zločinecké činnosti.

Úřady také prověří daňová a majetková přiznaní Evy Kailisové i jejího otce. Ten je známou osobností v Soluni a jako veřejný činitel měl také povinnost předkládat dokumenty o svých příjmech a majetku.

Mezi lidmi, které nařízení postihlo, je i sestra Kailisové Mantalena, která podle serveru Politico vede nevládní organizaci zabývající se dopadem zákonů na nové technologie. „Znám morální zásady a osobnost své sestry a nemohu uvěřit obviněním a úmyslům, které jsou jí připisovány,“ uvedla v pondělí žena. Tvrdí, že její rodina nedostala od advokátů v Bruselu žádnou oficiální informaci o obvinění její sestry.

Úřady mimo jiné informovaly, že objevily firmu, kterou zhruba před měsícem založila Kailisová se svým partnerem a sídlí v prestižní aténské čtvrti Kolonaki. Společnost se podle informací v rejstříku měla zabývat obchodováním a pronájmem nemovitostí.

Vyšetřování v součinnosti s belgickými úřady pokračuje také v Itálii. Policie v pondělí a v neděli prohledala nemovitosti v Miláně a okolí, které využíval obviněný bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri a jeho manželka a dcery, které jsou rovněž vyšetřovány. Policie zabavila dokumenty, datové disky a „nevýznamnou částku hotovosti“, uvedla agentura ANSA.

Metsolaová: Nic nezameteme pod koberec

Předsedkyně europarlamentu Roberta Metsolaová považuje korupční skandál za útok na evropskou demokracii. „Nebude žádná beztrestnost. Žádná. Nic nezameteme pod koberec. Zahájíme vnitřní vyšetřování, abychom prozkoumali veškerá fakta související s parlamentem,“ slíbila ve svém vystoupení na začátek plenárního zasedání EP.

Upozornila také, že v pondělí měla původně oznámit začátek rozpravy parlamentu o zjednodušení vízové politiky vůči Kataru a Kuvajtu. Občané těchto blízkovýchodních zemí by pak mohli do zemí EU na krátké pobyty jezdit bez potřeby víz. „Ve světle vyšetřování musíme zprávu odeslat zpět do výboru,“ řekla Metsolaová.

Vrcholní představitelé EP již nějakou dobu spolupracovali s belgickou policií na přísně tajném vyšetřování vedeném státním zástupcem Michelem Claisem. Mimo jiné dali zelenou k uzavření několika parlamentních kanceláří a shromažďování důkazů, řekli serveru Politico nejmenovaní evropští představitelé.

Borell: Velmi znepokojivá zpráva

„Jistě, ta zpráva je velmi znepokojivá,“ řekl Borrell novinářům při příchodu na zasedání ministrů zahraničí členských států EU. „Čelíme některým událostem, některým skutečnostem, které mě jako bývalého předsedu Evropského parlamentu jistě také znepokojují,“ dodal.

„Je to škodlivé. Musíme tomu přijít na kloub,“ prohlásil irský ministr zahraničí Simon Coveney před novináři v Bruselu. „Je to skandál, kolem kterého musíme odhalit pravdu, abychom zajistili, že se to nebude opakovat,“ doplnil šéf irské diplomacie.

Podle šéfky německé diplomacie Annaleny Baerbockové je kvůli údajné korupci ohrožena důvěryhodnost EU. „Jedná se o skutečně neuvěřitelný incident, který musí být nyní jednoznačně a s plnou silou zákona objasněn, protože v sázce je také a především důvěryhodnost Evropy,“ uvedla v pondělí novinářům Baerbocková.

„Jakákoli korupce je naprosto nepřijatelná a jsem rád, že belgická policie je schopna proti ní zakročit,“ konstatoval v Bruselu český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Většina zadržených a vyšetřovaných má blízko k Pokrokovému spojenectví socialistů a demokratů (S&D), což je druhá největší frakce v EP. Jediná česká členka frakce S&D je Radka Maxová.

„Oceňuji, že Parlament i sociálnědemokratická frakce v Evropském parlamentu jednaly rychle. Frakce ihned požádala o pozastavení práce Kailisové na všech tiscích a hlasování v plénu týkající se států Perského zálivu, zejména uvolnění vízového režimu a plánované návštěvy a určitě budeme spolupracovat se všemi vyšetřujícími orgány. S&D také již rozhodlo o okamžitém pozastavení členství Kailisové v naší frakci,“ uvedla v prohlášení zaslaném ČTK Maxová.

Podle bývalého místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky je aktuální kauza „s vysokou pravděpodobností organizovanou nelegální činností, kde s vysokou pravděpodobností došlo ke korupci“.

Telička očekává, že případ bude mít dopad nejen na činnost samotného Evropského parlamentu, ale i na ty, kteří se s ním snaží komunikovat. „Role europarlamentu roste, jeho kompetence postupem času také. Tlak (na europoslance, pozn. red.) tam je, já bych to ale spíš vnímal jako zájem o činnost EP a snahu nejrůznějších subjektů prosadit své zájmy. A snahu, aby tyto zájmy byly zohledněny. Ale musí to být v souladu s veškerými právními normami a pravidly. Tady ovšem máme možnost vnímat něco, co tato pravidla výrazně překročilo,“ řekl Telička v Horizontu ČT24.