Byl talentovaný, ale udělal vážné chyby, řekl Putin o Prigožinovi. Vyšetřování pádu letadla pokračuje

Události: Vyšetřování pádu Prigožinova letadla (zdroj: ČT24)

Těla vyzdvižená z trosek letadla šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina jsou natolik ohořelá, že je zatím nebylo možné identifikovat. Napsal to s odvoláním na své zdroje ruský telegramový kanál Baza, který má blízko k ruským silovým strukturám. Podle něj tak bylo zapotřebí odeslat „biologický materiál“ do Moskvy, kde bude proveden rozbor DNA. Soustrast pozůstalým už vyjádřil šéf Kremlu Vladimir Putin. Nejmenovaní představitelé Spojených států, kteří mluvili s agenturou Reuters, mají za to, že Prigožinův letoun sestřelila raketa země-vzduch. Pentagon však toto tvrzení odmítnul.

V různých ruských městech mezitím začaly vznikat spontánní Prigožinovy pomníky a lidé k nim přinášejí květiny, přestože smrt zakladatele Wagnerovy skupiny ještě oficiálně potvrzena nebyla. Provizorní pomník vznikl například v Novosibirsku, uvedl portál Fontanka.ru.

Prigožin byl podle federální agentury pro leteckou dopravu Rosaviacija stejně jako jeden z velitelů jeho žoldnéřů Dmitrij Utkin na seznamu cestujících zříceného letadla.

Provizorní památník před sídlem wagnerovců v Novosibirsku
Zdroj: Reuters/Stringer

Utkin byl podle komentátorů ruský neonacista, žoldnéř s kódový jménem Wagner, po kterém se soukromá armáda jmenuje. A také čtyřnásobný nositel Řádu za statečnost.

Vyšetřovatelé vztyčili na místě havárie stan. Ve hře je podle nich chyba pilota, technické selhání nebo vnější faktor – buď teroristický útok nebo sestřelení protivzdušnou obranou.

Služba Flightradar24, která monitoruje pohyby letadel, zjistila, že letadlo začalo padat ve středu v 18:19 moskevského času (17:19 SELČ). Představitel služby agentuře Reuters sdělil, že letadlo za 30 sekund pádu ztratilo výšku 2,4 kilometru. Ruská opoziční média si podle portálu Meduza povšimla, že před zřícením letadlo stoupalo, z čehož vyvozují, že pád byl nečekaný.

Ruský vyšetřovací výbor, který v zemi plní funkci kriminální ústředny, listu Kommersant sdělil, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o teroristický útok. Telegramové kanály s odvoláním na nejmenované zdroje nicméně píší, že vyšetřovatelé zkoumají i verzi, že v podvozku letadla byla umístěna výbušnina, upozornil server Meduza.

„Najednou to bouchlo,“ popisuje svědek

„Prostě najednou to bouchlo. Zvedl jsem hlavu a uviděl bílý dým. Křídlo odletělo na jednu stranu a trup pak jiným směrem,“ popsal svědek havárie Vitalij Stěpenok.

„Budou provedeny všechny nutné soudní expertizy i všechny vyšetřovací úkony k určení příčin nehody,“ oznámila vedoucí tiskového odboru ruského Vyšetřovacího výboru Světlana Petrenková.

Putin označil Prigožina za „talentovaného podnikatele“

Šéf Kremlu Vladimir Putin ve čtvrtek vyjádřil soustrast všem pozůstalým po pádu Prigožinova letadla. Podle státní agentury TASS Putin uvedl, že Prigožin se ve středu, kdy se letadlo zřítilo v ruské Tverské oblasti, právě vrátil z Afriky. Označil jej za talentovaného podnikatele a uvedl, že vyšetřování pádu stroje si vyžádá čas.

„Byl to člověk složitého osudu. Udělal vážné chyby v životě, ale dosáhl i potřebných výsledků. Jak pro sebe, tak – když jsem jej o to požádal – i pro společnou věc, jako v těchto posledních měsících,“ řekl Putin během setkání s hlavou proruských separatistů z východoukrajinského Doněcka Denisem Pušilinem.

Putin připomněl, že s Prigožinem se znal od začátku 90. let. „Byl to talentovaný člověk, talentovaný podnikatel, a to nejen u nás, ale měl výsledky i v Africe, kde se zabýval ropou, plynem, drahokamy a kovy“. Prigožin se podle Putina ve středu vrátil z Afriky a v Moskvě měl několik schůzek, než se vypravil na osudný let do Petrohradu.

Vedení vyšetřování se podle ruskojazyčného vydání serveru BBC News ujal Ivan Sibul z vyšetřovacího výboru, který už v minulosti zkoumal velké letecké katastrofy. Zabýval se například havárií letadla v roce 2014 při startu na letišti Vnukovo, kdy zahynul šéf francouzské ropné společnosti Total Christoph de Margerie.

Mnozí západní představitelé a analytici spekulují, že středeční zřícení letadla nebyla jen nešťastná náhoda. Americký prezident Joe Biden například ve středu poznamenal, že „v Rusku se neděje mnoho věcí, za kterými by nestál Putin“. Americký Institut pro studium války (ISW), který se podrobně věnuje válce na Ukrajině, uvedl, že Putin téměř jistě nařídil likvidaci letadla.

„O teroristu méně,“ zní z Kyjeva

Ukrajina nemá s předpokládanou smrtí šéfa ruských žoldnéřů Prigožina nic společného, uvedl ve čtvrtek podle agentury Unian ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Když jsme se obraceli na různé země světa ohledně letadel, tak jsme neměli na mysli tohle. I když to také v nějakém smyslu pomůže,“ zažertoval podle Unian Zelenskyj. Udělal přitom narážku na ukrajinské žádosti o poskytnutí armádních letounů.

„O jednoho teroristu méně, což znamená více nestability v Rusku,“ prohlásil poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak. „A z našeho pohledu je to tak, že všechno, co Rusko oslabí, nás posílí,“ doplnil.

Místo pádu Prigožinova letadla
Zdroj: Dmitry Lebedev/Reuters

Naopak polský premiér Mateusz Morawiecki podle ruskojazyčného vydání webu BBC News vyjádřil na tiskové konferenci obavy, že bez Prigožina hrozba ze strany jeho Wagnerovy soukromé vojenské společnosti pro Polsko zesílí. Podle Morawieckého totiž hrozí, že wagnerovci nyní přejdou pod vedení ruského vůdce Vladimira Putina.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková sdělila, že svět má své důvody k tomu, aby podezříval ze zapojení do středečního pádu Prigožinova letadla Kreml. „Už známe zákonitost putinovského Ruska: úmrtí, pochybné sebevraždy, pády z oken, všechno, co zůstává neobjasněno, podtrhuje diktátorský charakter vlády vybudované na násilí,“ shrnula podle BBC Baerbocková na společné tiskové konferenci se svým kyrgyzským protějškem.

Americké domněnky o sestřelení Prigožinova letadla

Spojené státy se domnívají, že Prigožinovo letadlo nad Tverskou oblastí sestřelila raketa země-vzduch odpálená z území Ruska. Agentuře Reuters to ve čtvrtek řekli dva nejmenovaní američtí činitelé.

Zdůraznili, že jde o předběžnou informaci, která se dále prověřuje. Vzhledem k citlivosti věci mluvili s agenturou Reuters pod podmínkou zachování anonymity. Podle agentury AP americké tajné služby předběžně vyhodnotily, že pád letadla způsobil úmyslně vyvolaný výbuch.

Nejmenovaný zdroj agentury AP řekl, že verze o výbuchu je v souladu s „dlouhodobými snahami ruského prezidenta Vladimira Putina umlčet své kritiky“. Žádné podrobnosti ohledně příčiny exploze, která byla podle něj pomstou za červnovou Prigožinovu ozbrojenou vzpouru, ale nezmínil.

Nic nenasvědčuje tomu, že by letadlo šéfa ruské Wagnerovy žoldnéřské skupiny zasáhla raketa země-vzduch, uvedl mluvčí Pentagonu. Informace tohoto druhu označil za „nepřesné“.

Prigožin nejspíš po smrti je, myslí si část analytiků

„Mluvilo se o tom, že byli sestřeleni protivzdušnou obranou, mluvilo se o tom, že na palubě byla umístěna bomba, obě dvě varianty jsou pravděpodobné,“ komentoval ve vysílání ČT24 analytik a blogger Andrej Poleščuk.

Prigožin podle něj vytvářel jakýsi protipól stávající elitě, zejména ministru obrany Sergeji Šojguovi či náčelníkovi Generálního štábu armády Ruské federace. Pokud je Prigožin mrtvý, čemuž Poleščuk věří, je podle něj „o jednoho hrdlořeza méně“.

„Jen šílenec by očekával, že něco takového bude (Putin) ve svém projevu tematizovat. Projev byl naprosto instantní,“ uvedl k Putinově prohlášení na adresu Prigožina rusista Tomáš Glanc z Curyšské univerzity. „Vzhledem k popularitě, které se Prigožin těšil, nebylo možné přejít jeho smrt mlčením,“ připojil.

Glanc také připomenul Prigožinovu minulost, kdy byl za dob Sovětského svazu na začátku 80. let za „těžké kriminální hospodářské zločiny“ odsouzen na třináct let do vězení. „Jak víme, kremelský režim (…) přinejmenším posledních sedm až osm let velice aktivně využíval (wagnerovce) paralelně ke státní armádě jako takovou údernou soukromou armádu, určenou k těm nejšpinavějším pracem,“ dodal s tím, že Wagnerova armáda byla vyňata ze systému jakékoli kontroly.

„Vyjádření Putina bych určitě nebrala jako něco, čemu můžeme absolutně věřit, v minulosti se mnohokrát prokázalo, že vysloveně lhal,“ myslí si novinářka Deníku N Petra Procházková. „Osobně si myslím, že Prigožin v letadle byl, že je po smrti, ale opravdu o tom žádné důkazy nemáme.“

Zmínila také konspirace, které kolují ruskou společností, v médiích či na telegramových kanálech. „Rusové milují konspirace, vždycky je milovali. Názor, že Prigožin ve skutečnosti žije a byl někam uklizen, se tam také objevuje, ale zdá se mi, že převážně lidé v diskuzích na sociálních sítích věří, že se Putin Prigožinovi pomstil a tentokrát to tak skutečně je,“ uzavřela.

90’ ČT24: Pád Prigožinova letadla – dohra Wagnerovy vzpoury? (zdroj: ČT24)

Náměstek ministra zahraničí Jan Marian považuje projev Putina ke smrti Prigožina za zvláštní tím, že se od Prigožina, který mu léta věrně sloužil, vlastně distancoval. „Možná je ten režim rád, že má kapitolu Prigožina za sebou,“ řekl v pořadu Události, komentáře. 

„Vnímáme to jako čistku, že se režim snaží očistit. Je to vítězství silových struktur. Je to vítězství prezidenta Putina a lidí kolem něj nad někým, kdo se vymknul kontrole a přestal být pro režim užitečný,“ dodal Marian. 

Putin je nyní částečně silnější, ale jeho režim je slabý, křehký, řekl. „To jsme viděli během Prigožinovy rebelie. Pro nás je klíčová podpora Ukrajiny. Čím hůř v Rusku, tím lépe pro Ukrajinu. Pro nás se nic zásadního nemění,“ vyložil náměstek pozici českého ministerstva zahraničí. 

Události, komentáře: Reakce na smrt Prigožina a aktuální dění na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Tomáš Řepa z katedry teorie vojenství Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany si myslí, že ruský režim nebude schopen všechny pochybnosti kolem pádu letadla vysvětlit.

Podle něj je nutné se ptát, komu to slouží, a tady je to podle něj jasné. Pozici Putina to posílilo a přišel trest pro zdánlivě beztrestného Prigožina. Jestli to byl zásah osudu, nebo „zásah řízeného osudu z Kremlu“ se teprve ukáže, uvedl Řepa v Událostech, komentářích. Osobně nebere vážně způsob komunikace ruských úřadů a samotného Putina, včetně jeho podivného kondolování. Domnívá se, že většina wagnerovců přejde do regulérních složek ruské armády. Někteří mohou přejít do soukromých družin ruských oligarchů.