Zlínský kraj odmítl návrh Blatného na pozdější rozvolnění. Děčínsko o to naopak žádá

Události: Zlín chce školy otevřít, Děčín naopak odložit uvolnění (zdroj: ČT24)

Ve Zlínském kraji se od pondělí 12. dubna otevřou školy a část obchodů a služeb jako v ostatních částech Česka, řekl hejtman Radim Holiš (ANO). Nemocnice v regionu jsou podle něj stále zaplněné a epidemie koronaviru ještě neklesá. Podle tamních hygieniků ale není situace alarmující. Prioritou kraje bylo otevření škol, podle hejtmana by také nemělo smysl nechávat zavřené obchody a služby, které by v okolních krajích fungovaly. Naopak hygienici v Ústeckém kraji budou žádat, aby na Děčínsku zůstaly školy uzavřené ještě další týden.

Náměstek ředitelky Krajské hygienické stanice ve Zlíně Vladimír Mojžíšek uvedl, že Zlínský kraj je pořád ve třetím stupni, což podle něj znamená, že není nejhorší. „Zlínský kraj odpovídá průměru republikového nárůstu, není tady výjimka, že by to bylo jinak,“ uvedl s tím, že nejhorší situace v kraji je v okrese Zlín.

„Nikdo nám nedokázal, že otevření škol a rozvolnění části služeb situaci zhorší natolik, že by byla horší, než kdybychom zůstali částečně uzavřeni a byly otevřené služby v okolních krajích. To neumíme porovnat,“ řekl hejtman.

„Selským rozumem se na to díváme tak, že s ohledem na situaci v nemocnicích, která je tam tři až čtyři týdny stejná, jeden týden navíc, který nám nabízelo ministerstvo zdravotnictví, kdy by opatření zůstala, by nic neřešil,“ uvedl Holiš. Zdůraznil, že na postupu se shodlo hejtmanství s hygieniky, nemocnicemi a předjednáno je i s ministerstvem.

Tisková konference k protikoronavirovým opatřením ve Zlínském kraji (zdroj: ČT24)

Hejtman varoval před podceňováním situace

Podle hejtmana by však lidé měli být i nadále opatrní a možnost nákazy nepodceňovat. „Vir jsme neporazili, stále tady je, náš boj se jen mění v jiný způsob, ale bohužel jsme ještě nevyhráli. Ovlivní to hodně chování lidí,“ uvedl. Krajská hygienická stanice také ve čtvrtek oznámila, že se ve spolupráci s policií zpřísní kontroly opatření.

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu doporučil, aby se v kraji rozvolnění vzhledem k pozdějšímu doznívání epidemie koronaviru posunulo o týden proti zbytku země, tedy k 19. dubnu. Vedení kraje poté situaci s hygieniky i zástupci ministerstva řešilo, posuzovalo tři varianty.

Hygiena žádá odklad návratu do škol na Děčínsku o týden

Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje navrhne ministerstvu zdravotnictví, aby rozhodlo o tom, že se otevření škol na Děčínsku o týden posune, informovala ředitelka hygienické stanice Lenka Šimůnková. Školy ve zbytku země se otevřou v pondělí příští týden. Situace na Děčínsku je v regionu dlouhodobě nejhorší, republikově připadá na okres v přepočtu na 100 tisíc obyvatel téměř nejvíc nakažených.

„My to teď budeme předkládat ke schválení na ministerstvo zdravotnictví, tak uvidíme, jestli nám v tom neudělají nějakou změnu,“ řekla Šimůnková. 

V Ústeckém kraji ve středu přibylo 640 potvrzených nákaz koronavirem, o 49 méně než před týdnem. Jde o nejnižší středeční nárůst od začátku února. Vyplývá to z informací, které ve čtvrtek ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví.