Nouzový stav skončí, v pondělí otevřou papírnictví i trhy, rozhodla vláda

UDÁLOSTI: Česko čeká první krok z tuhého lockdownu (zdroj: ČT24)

Od pondělí 12. dubna se otevřou obchody s dětským zbožím, papírnictví, zoologické zahrady i farmářské trhy. Současně se do škol vrátí část žáků, bude probíhat týdenní rotace. Na svém úterním jednání to schválila vláda. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podle dřívějšího vyjádření očekává, že provozovny služeb, obchody nebo zahrádky restaurací zavřené kvůli pandemii by se mohly začít otevírat koncem dubna. Nouzový stav už kabinet prodlužovat nebude.

Hamáček v úterním rozhovoru pro Mladou frontu potvrdil, že vláda už nebude žádat prodloužení nouzového stavu, na který se váže většina vládních opatření proti šíření nemoci covid-19. Od 12. dubna tak přestane platit omezení cest mezi okresy i zákaz nočního vycházení.

„Počítám, že koncem dubna by se za předpokladu, že vše půjde dobře, mohly začít otevírat služby, obchody, předzahrádky. Ale to je můj soukromý odhad,“ řekl Mladé frontě Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) již dříve řekl serveru TN.cz, že už se nebude znovu prodlužovat nouzový stav, který trvá nepřetržitě od loňského 5. října. 

Po úterním jednání vlády to potvrdil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO): „K jedenáctému je ukončen nouzový stav a následně bude platit pandemický zákon. S koncem nouzového stavu padají omezení pohybu mezi okresy. Pro shromáždění a veřejné akce je nastaveno omezení deset (osob) uvnitř a dvacet (osob) venku. Padá zákaz nočního vycházení.“

Další reálné změny ovšem budou do značné míry jen dílčí, což ostatně uvádějí i vládní zástupci. „Nechci vyvolávat naději, že jsme za vodou, čísla v našich nemocnicích jsou mimořádně vysoká,“ podotkl Blatný a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dodává: „Nedochází k žádnému rozvolňování, k žádné plošné vlně.“ 

V pondělí otevřou papírnictví i farmářské trhy

První krok k uvolnění uzávěry vláda naplánovala na pondělí 12. dubna. To se mají otevřít papírnictví a obchody s dětským oblečením a obuví, aby – jak uvedl vicepremiér Havlíček – „mohli rodiče poslat své děti do škol“.

Ministerstva školství a zdravotnictví souběžně oznámila, že právě od 12. dubna se do škol vrátí žáci z prvního stupně a do školek předškoláci. Na prvním stupni ZŠ bude takzvaná rotační výuka, kdy se bude po týdnu střídat výuka z domova a ve škole. Školákům bude stačit chirurgická rouška.

Kromě zmíněných obchodů v pondělí otevřou také čistírny a prádelny, zámečnictví, opravny zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta. Návštěvníky budou moct přivítat také zoologické a botanické zahrady, ovšem pouze ve venkovních prostorech a pod podmínkou, že naplní maximálně dvacet procent své kapacity.

Do provozu se pak 12. dubna vrací také farmářské trhy. Možnosti prodeje ale zůstanou omezené – nabízet smějí potraviny, květiny a osivo, už ale ne hmotné zboží, jako jsou hračky nebo rukodělné výrobky. Stále navíc nebude možné provozovat služby čili prodávat jídlo a pití k okamžité konzumaci. Mezi stánky musí být zachovaný odstup dva metry a v jeden čas se na každých patnácti metrech plochy tržiště smí pohybovat jen jedna osoba.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy jsou prodejci na taková omezení připravení a návrat k zákazníkům vítají – opatření mají zbytečnou kumulaci lidí omezit, ale současně (jak říká Prouza) „jim dát šanci aspoň trochu normálně žít“.

Brífink po jednání vlády 6. dubna (zdroj: ČT24)

Prodloužení rozestupu v očkování

Od 12. dubna budou povoleny návštěvy maximálně dvou lidí ve věznicích, vazebních věznicích a detenčních ústavech. Návštěvy v zařízeních sociální péče a zdravotnických zařízeních zůstávají beze změny.

Dílčí změny hlásí také ministerstvo zdravotnictví. Od středy 7. dubna zmírnilo dosavadní zákaz pro poskytování plánované péče v nemocnicích, což Blatný označuje za „signál toho, že se situaci v České republice daří pozvolna zlepšovat“.

Ministr rovněž potvrdil dřívější avíza, že dojde u vakcín od firem Pfizer a Moderna k posunu termínů pro druhé očkování na 38 až 42 dní. „Je to velmi prospěšné. První dávkou se podaří v poměrně krátké době očkovat o několik set tisíc lidí víc. Ani lidem, kteří budou takto očkováni, se efekt vakcíny nijak nesníží.“

Další uvolňování než to avizované podle Blatného nejsou na místě minimálně po dobu příštích čtrnácti dní. Resort v současnosti připravuje aktualizovaný systém PES, který by řízení země v polevující pandemii spoluurčoval, představit by ho chtěl zhruba v horizontu čtrnácti dní.

Ministr Havlíček dodává, že kabinet chystá i rozvolňovací řád a parametry, za kterých se budou otevírat obchody, služby, kultura a sport. Prioritu podle něj ale mají školy – a avizované úpravy jsou tak daleko spíš naplnění slibu, že se obnoví prezenční výuka, než jakékoliv uvolňování režimu.

Měli jsme být tvrdší

Dosavadní opatření podle Hamáčkových slov pro zmiňovaný deník pomohla omezit šíření nákazy. Vicepremiér zároveň obvinil opozici z tlaků na neřízené rozvolňování omezení. „Řada opozičních politiků, kterým říkám notoričtí rozvolňovači, začala při jakémkoli náznaku zlepšení tlačit na otevírání všeho. Vláda tomu částečně podlehla, to byla chyba. Měli jsme být tvrdší,“ prohlásil. Zároveň ale obviňuje i hnutí ANO, koaličního partnera ČSSD, že jeho představitelé bránili třeba větším omezením v průmyslu.

Jan Hamáček o možném rozvolňování opatření proti koronaviru (zdroj: ČT24)

S nově oznámeným rozvolňováním souhlasí většina opozice – a někteří její zástupci navrhují, aby se uvolňovaly i další restrikce než jen ty vztažené na školství.

„Ve chvíli, kdy se čísla zlepšují – a jsme rádi, že se zlepšují – se musíme vracet k normálnímu životu. Jedna stránka je zdravotní a ta je nepochybně důležitá, ale druhá stránka jsou obrovské škody ekonomické a ve vzdělávání,“ konstatoval předseda ODS Petr Fiala. Mezi prvními by se proto podle zástupců opozice vedle škol měly otevírat i další malé obchody s tou podmínkou, že by zůstala v platnosti přísná hygienická opatření.

Část sněmovní opozice zároveň zdůrazňuje, že přesný plán rozvolňování lze určit podle dat a předpokladů, které má ovšem k dispozici pouze vláda. „Primárně je nutné racionalizovat opatření, která se ukázala, že nejsou užitečná, tedy například nosit respirátor na prázdné ulici,“ podotkl pirátský poslanec Jakub Michálek.

Otevření barů a restaurací by podle některých zástupců opozice bylo v tuto chvíli stále riskantní. Strany a hnutí, které nejsou ve vládní koalici, v tom nejsou jednotné. „SPD dlouhodobě vyzývá vládu k tomu, abychom otevřeli služby, abychom otevřeli obchody a abychom otevřeli i gastronomické služby a aby šly děti do škol. Už to mělo být dříve,“ sdělil předseda SPD Tomio Okamura.

Část opozice se ale proti takovému razantnímu rozvolnění staví a tvrdí, že by to mohlo znamenat opětovný nárůst pandemie.