Ze zámeckého rybníku zbyla louže. Hráz u Červené Lhoty potřebuje další opravu

Zámek v Červené Lhotě bude v srpnu bez vody (zdroj: ČT24)

Jihočeský zámek Červená Lhota, který za normálních okolností stojí uprostřed vodní plochy, bude úplně bez vody. Blíží se totiž oprava hráze, která je už tři roky v havarijním stavu. Už nyní je proto v zámeckém rybníku jen minimum vody, turisté si tak nemohou užít vyjížďku na loďkách. Práce by chtěl Národní památkový ústav (NPÚ) zahájit v letošním roce.

Zámek na skále je pro tisíce turistů atraktivní právě díky své poloze a okolní vodě. Z výšky však nyní zámecký rybník vypadá spíš jako velká louže, je totiž skoro kompletně vypuštěný. Chystá se oprava hráze. 

Pohled na vypuštěný zámecký rybník byl zklamáním i pro Lukáše Zemánka z Havířova, který na zámek přijel s rodinou. „Trošku nás to zamrzelo, že je rybník vypuštěný. Bylo by to fajn, projet se na lodičce,“ řekl. 

V létě přijde denně na prohlídku zámku Červená Lhota kolem osmi set turistů. Zájem sice pomalu roste, ale některé odrazuje právě to, že okolí zámku vypadá jinak, než lidé znají z fotografií. „Oproti těm letům, kdy byl rybník napuštěný, máme zhruba o třetinu méně lidí,“ komentoval Roman Dáňa ze Správy státního zámku Červená Lhota. 

Vznikne i nový most

Vodu je třeba držet nízko, protože stará hráz prosakuje hned na několika místech. „Ta díra je už velká. Hrozilo, že se hráz začne postupně rozebírat,“ popisuje Dáňa.

Projekt na rekonstrukci hráze je už skoro hotový, počítá i s úplně novým mostem. „Bude muset být úplně jiný, dvakrát tak dlouhý,“ přiblížil kastelán Tomáš Horyna. On sám nyní bojuje i za starou lípu, která u zámku stojí už minimálně 450 let.

Opravy začnou možná už na konci letošního roku, stát na ně vyčlenil padesát milionů korun.