TÉMA

Návštěvník

Uranová šachta 11 na Příbramsku se otevře návštěvníkům

Šachta číslo 11 na Příbramsku, kde stovky politických vězňů těžily radioaktivní uranovou rudu, se má otevřít návštěvníkům. Zatím do historického areálu může veřejnost jen výjimečně. Jak v uranovém dole Bytíz spolu s horníky vězni pracovali, ukáže interaktivní výstava. Štáb ČT provedl šachtou Ladislav Skočdopole, který v dole pracoval třicet let.
14. 6. 2024|

KRNAP uzavře některé trasy kvůli ochraně citlivých druhů živočichů, hlavně tetřívka

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře jedenáct turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů, potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: „Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.“ Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje už čtvrtým rokem.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:32|

Ze zámeckého rybníku zbyla louže. Hráz u Červené Lhoty potřebuje další opravu

Jihočeský zámek Červená Lhota, který za normálních okolností stojí uprostřed vodní plochy, bude úplně bez vody. Blíží se totiž oprava hráze, která je už tři roky v havarijním stavu. Už nyní je proto v zámeckém rybníku jen minimum vody, turisté si tak nemohou užít vyjížďku na loďkách. Práce by chtěl Národní památkový ústav (NPÚ) zahájit v letošním roce.
5. 8. 2023|