Práce na teplickém dálničním přivaděči měly skončit loni, ale pokračují. Tvoří se kolony

Události v regionech: Oprava dálničního přivaděče u Teplic se protahuje (zdroj: ČT24)

Opravy silnice I/8 mezi Teplicemi a Řehlovicemi stále pokračují, i když měly být hotové začátkem zimy. Na komunikaci, která je součástí teplického přivaděče k dálnici D8, se proto dál tvoří dlouhé kolony. Důsledkem špatné průjezdnosti hlavní silnice je i neobvyklé dopravní zatížení přilehlých Bystřan, kudy někteří řidiči kolony objíždějí.

Běžná dvoupruhová silnice, která spojuje centrum Teplic se čtyřpruhovou silnicí I/63 (dříve R63), je svojí kapacitou problematická sama o sobě, tím horší to je, když je rozkopaná. Pracuje se na ní od loňského července. Přes zimu byla sice přestávka, ale v březnu se práce opět rozeběhly. Jezdí se kyvadlově jedním pruhem, provoz řídí semafory.

Původně mělo být vše hotovo do zimy, silničáři zdůvodnili zpoždění sérií problémů s mostem přes řeku Bystřici a Pražskou ulici v Bystřanech. Stav konstrukce neodpovídal technické dokumentaci, v havarijním stavu byla izolace a odvodnění. „Během odkrytí mostu od asfaltu tady došlo k ošklivé nehodě, která prakticky zničila mostní dilataci,“ popsal mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Z technologických důvodů podle něj nemohly pokračovat práce přes zimu – v nízkých teplotách nelze dělat izolaci. Rýdl nicméně připustil, že přestávka ve značně zpožděném projektu bylo rozhodnutí „velice trapné pro nás, nepříjemné pro řidiče“.

Momentálně je omezení na silnici I/8 naplánováno do poloviny července. Špatná zpráva je to nejen pro řidiče, ale také pro obyvatele obce Bystřany, jejímž středem lze rozkopanou hlavní silnici objet. A řidiči toho hojně využívají. „Než abych stál fronty, tak radši jezdím tudy zkratkou,“ prohlásil jeden z nich, Vladiboj Fiegert.

Bystřanští si stěžují na zhoršené životní prostředí. Obyvatelka obce Helena Kiceluková uvedla, že za necelých sedm desetiletí, co v Bystřanech žije, tolik aut nepamatuje. „Provoz je tady od rána do večera, prašnost hrozná, hluk strašný,“ shrnula.