U brněnského dolního nádraží hořel starý vagon, spali v něm lidé. Čtyři při požáru zemřeli

Čtyři lidé zahynuli při nočním požáru odstaveného železničního vozu v Brně. Podle hasičů zřejmě starý vagon používali bezdomovci jako noclehárnu. Hmotnou škodu přitom požár nezpůsobil, vůz byl vyřazený a stál mimo koleje. Podle policie nic nenasvědčuje cizímu zavinění požáru.

Starý služební vagon odstavený v blízkosti kolejiště brněnského dolního nádraží začal hořet po půlnoci. Požár hasiči – zasahovali příslušníci krajského sboru i hasiči Správy železnic – zlikvidovali po dvou hodinách. Dlouho trvalo, než se ke špatně přístupnému vozu dostali s hadicí. „Museli jsme natáhnout asi 200 metrů dlouhé hadicové vedení, abychom se k požáru dostali,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Až poté vyšlo najevo, že měl požár mimořádně tragické následky. Hmotnou škodu přitom plameny nezpůsobily. „Vagon plný odpadu již nesloužil jako dopravní prostředek a materiální škoda je proto nulová. Hasiči však v požářišti nalezli čtyři lidská těla,“ upozornil mluvčí. Vůz podle něj zřejmě využívali bezdomovci jako noclehárnu. 

Nikdo další neutrpěl zranění. „Byli jsme tam asi hodinu a za tu dobu nebyl žádný pacient, kterého bychom měli ošetřit,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. 

Mikoška upřesnil, že v posledních pěti letech neměl žádný požár v Jihomoravském kraji tak tragické následky.

V dalších regionech ale letos v Česku umírali lidé i při jiných požárech. Jedenáct obětí měl žhářský útok v bytě panelového domu v Bohumíně, další čtyři lidé utrpěli zranění. Muž, kterého policie obvinila z úmyslného založení požáru, je ve vazbě. V lednu zemřelo osm lidí při požáru domova pro zdravotně postižené ve Vejprtech. Policisté uvedli, že příčinou byla manipulace s otevřeným ohněm.

Příčinu požáru v brněnském vagonu hasiči a s nimi i policisté zatím vyšetřují. Policejní mluvčí Pavel Šváb uvedl, že podle dosavadních poznatků nic nenasvědčuje cizímu zavinění.