Soud odmítl znovu otevřít kauzu Maslákova gangu. Původní proces provázely konflikty v soudní síni

Události: Kauzu Maslákova gangu soud znovu neotevře (zdroj: ČT24)

Deset let starý případ obávaného vyděračského gangu kolem Slováka Miroslava Masláka zlínský soud znovu neotevře. O obnovu řízení v úterý neúspěšně žádal jeden z pravomocně odsouzených. Soud s pětičlennou skupinou v roce 2013 byl v mnoha ohledech výjimečný. Kvůli bezpečnostním opatřením a také množství konfliktů přímo v soudní síni.

Jan Surý byl v roce 2013 za vyděračství pravomocně odsouzený do vězení na tři roky. Nyní se domáhal zrušení rozsudku, nové důkazy ale soudní senát nepřesvědčily a obnovu řízení zamítl. „Nic překvapivého. V podstatě jsme s tím počítali,“ přiznává Surý.

Před deseti lety ovšem jednání soudu provázela odlišná, velmi napjatá atmosféra. Šéfa gangu Miroslava Masláka hlídaly desítky ozbrojených policistů a příslušníků vězeňské služby. Poblíž přistával vrtulník. Těžkooděnci přitom Masláka střežili nepřetržitě i přímo v soudní síni. Existovala totiž obava, že se pokusí utéct nebo že se ho někdo pokusí osvobodit.

Jednání soudu provázely obstrukce, Miroslav Maslák podal desítky námitek a stížností. Po vyhoštění si šéf gangu odpykával desetiletý trest na Slovensku. Po přiznání dosáhl jeho snížení, je už na svobodě a za minulostí údajně udělal tlustou čáru.

Do Zlína, kde před lety terorizoval podnikatele, se Maslák zatím nevrátí ani jako svědek. Proti aktuálnímu rozhodnutí soudu jeho někdejší komplic podal stížnost.