Sokolovská uhelná obnovuje plynárenský provoz ve Vřesové. Nabrala desítky zaměstnanců

Sokolovská uhelná obnovuje produkci plynu (zdroj: ČT24)

Sokolovská uhelná, která je jedním z největších zaměstnavatelů v Karlovarském kraji, obnovuje v těchto dnech částečný provoz plynárenské technologie ve Vřesové. Před třemi lety ho kvůli drahým emisním povolenkám přerušila. Teď ale tvrdí, že se tím snaží přispět k energetické nezávislosti Česka. Firma zároveň upozorňuje, že spouštění provozu tří z celkových 26 generátorů může doprovázet zápach.

Sokolovská uhelná už spustila první generátor, který dokáže za vysokého tlaku a teplot přeměnit hnědé uhlí na plyn. V příštích týdnech obnoví provoz dalších dvou, aby otestovala výrobu chemických produktů.

„Cílem našich pokusů je najít optimální technologii, která nám umožní energeticky využívat hnědé uhlí, kterého máme dostatek zásob,“ vysvětlil místopředseda představenstva Sokolovské uhelné David Najvar. 

Tlakovým zplyňováním vznikají například etanol, čpavek nebo kyselina sírová. Spuštění provozu, jak upozorňuje společnost, tak může doprovázet zápach. Ten už lidé žijící v okolí zaregistrovali. „Velice jim děkujeme za pochopení. Ale skutečně to žádným způsobem neohrozí jejich zdraví,“ ujistila mluvčí společnosti Jana Pavlíková. 

Sokolovská uhelná musela přijmout desítky zaměstnanců

Když v roce 2020 kvůli drahým emisním povolenkám společnost tuto technologii odstavovala, hromadně propouštěla. Obnovit provoz se Sokolovská uhelná rozhodla zhruba před rokem kvůli energetické krizi, kterou mimo jiné způsobila ruská invaze na Ukrajinu. „Byl to jeden z momentů, který by případně umožnil snížit závislost na dovozu zemního plynu z Ruska,“ potvrdil Najvar.  

Společnost obnovením provozu plynárenské technologie musela zaměstnat asi čtyři desítky pracovníků, kteří mají z dřívějška s provozem zkušenosti.