Silnice na Šerlich se podle kraje při opravě nezúžila. Autobusy se tam však nyní nevyhnou pluhům

Události ČT: Na opravené silnici se pluhy a autobusy nevyhnou (zdroj: ČT24)

Na nově opravené silnici mezi Deštným v Orlických horách a Šerlichem by mohl v zimním období nastat problém v autobusové dopravě. Na některých místech frekventované komunikace se totiž nevyhnou sypače a pluhy silničářů s autobusy. Investor, kterým je Královéhradecký kraj, se teď snaží cestu dodatečně upravit.

„Hlavní problém je v tom, že se bezpečně nevyhneme se sypačem. Tam jsou svodidla, kde jsme se dřív vyhýbali. Nevyhneme se v sedmdesáti procentech celého úseku,“ popsal problém Pavel Vrba ze společnosti Audisbus z Rychnova nad Kněžnou.  

Potvrdil to pokus, který provedli sami řidiči dopravců, kteří čtyřkilometrovým úsekem projíždějí. „Provozně to je problém, protože v ten okamžik jedno z těch vozidel musí odcouvat úsek zpět. A pokud tam zastaví autobus v zimě v kopci nahoru, pak už se nerozjede,“ podotýká ředitel osobní dopravy společnosti Audisbus Pavel Kovář. 

Oprava komunikace přitom stála osmdesát milionů korun. Kraj úsek uvedl do předčasného užívání koncem října. Na úterý pozval k otevření řadu hostů, nakonec ale slavnost zrušil.

Dodatečné práce

Královéhradecký kraj ale tvrdí, že silnice se nezúžila ani o centimetr. „Navíc je tady plno připravených odstavných ploch, takzvaných výhyben, které budou umožňovat daleko více vyhýbání se vozidel,“ konstatoval hejtman Martin Červíček (ODS).

Práce na silnici nadále pokračují. Mluvčí zhotovitelské firmy Eurovia Iveta Štočková sdělila, že společnost až dosud postupovala přesně podle zadané projektové dokumentace, kterou dostala od investora. „O situaci v místě víme a společně s investorem ji řešíme. Investor si u nás objednal dodatečné práce, například dodláždění krajnic a úpravu svodidel,“ řekla.

Královéhradecký kraj chce silnici v řádném provozu otevřít do konce letošního roku.