Prezident Pavel zahájil návštěvu jižních Čech. Vystoupal na Kleť, podpořil jadernou energetiku

Pro urychlenou stavbu malého modulárního reaktoru v Temelíně se při své návštěvě Jihočeského kraje vyslovil prezident republiky Petr Pavel. Míní, že by ho měl stát začít stavět zároveň s novým blokem v Dukovanech. Prezident v jižních Čechách navštívil České Budějovice, kde se setkal se zástupci samospráv, vystoupil na Kleť a první den návštěvy regionu uzavře v Českém Krumlově.

Návštěva temelínské elektrárny není na programu prezidentovy návštěvy Jihočeského kraje, přesto o jaderné energetice Petr Pavel hovořil a jednoznačně se k ní přihlásil. Míní, že budoucnost energetiky v Česku je spojena právě s jádrem.

„Já se problematice energetiky a energetické bezpečnosti pro Českou republiku věnuji dlouho. A už v kampani jsem kontaktoval řadu odborníků. Na základě toho jsem přesvědčen o tom, že pro Českou republiku je budoucnost energetiky jednoznačně spojená s jádrem, ale také o tom, že v rámci jaderné energetiky musíme mít ten správný mix. To znamená jak velké reaktory, tak ty malé modulární. A myslím si, že by bylo správné, abychom v národní energetické strategii zvolili cestu paralelní výstavby jak velkého reaktoru v Dukovanech, tak malého v Temelíně,“ řekl Pavel.

U Temelína bude malý modulární reaktor, jde o pilotní projekt v Česku. ČEZ loni zakončil první fázi geologických průzkumů místa u Jaderné elektrárny Temelín, kterou pro malý modulární reaktor vyčlenil. Malý reaktor by mohl být hotový v letech 2032 až 2035. Kolik bude stavba reaktoru stát, zatím není jasné. ČEZ by v budoucnu chtěl mít takové reaktory i v Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech.

Velkou část prvního dne cesty po Jihočeském kraji strávili prezident s první dámou Evou Pavlovou v Českých Budějovicích. Navštívili letiště, továrnu firmy Koh-i-noor Hardtmuth a setkali se s hejtmanem Martinem Kubou (ODS) a zástupci samospráv. Odpoledne prezident vyšel na horu Kleť. Ta se tyčí nad Českým Krumlovem, kde se prezidentský pár zúčastní divadelního představení na otáčivém hledišti v zámecké zahradě.