Podle olomouckého Muzea umění neplatí odvolání ředitele, protože si nepřevzal rozhodnutí

Zástupci Muzea umění v Olomouci se s ministerstvem kultury přou o platnost odvolání ředitele Michala Soukupa. Podle nich je neplatné, protože Soukup doposud rozhodnutí ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) nepřevzal. Zástupci resortu to však odmítají a tvrdí, že odvolání nabývá účinnosti po deseti dnech od doručení.

„V případě odvolání Michala Soukupa z funkce ředitele Muzea umění Olomouc a jmenování dočasného správce muzea Ondřeje Zatloukala došlo k řetězci právních pochybení. Vyplývá to z právní analýzy, kterou vypracovala pražská advokátní kancelář Vepřek, Caska, Vlachová,“ řekl mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal.

„Odvolání musí být podle zákoníku práce doručeno zaměstnanci do vlastních rukou, a to na pracovišti, v jeho bydlišti, případně kdekoliv může být zastižen, což se doposud nestalo,“ řekl Kasal s tím, že odvolání tak nelze považovat za účinné, dokud nebude doručeno přímo Soukupovi.

To, že si rozhodnutí nepřevzal, neznamená, že neplatí, říká ministerstvo

Tvrzení zaměstnanců Muzea umění v Olomouci ministerstvo kultury odmítá. Mluvčí resortu Martha Häckl tvrdí, že odvolání Michala Soukupa z funkce ředitele muzea platí bez ohledu na to, zda si rozhodnutí převzal či nikoliv. 

Odvolání ředitele Muzea umění Michala Soukupa bylo řádně odesláno prostřednictvím poštovních služeb a v případě, že si jej pan Soukup nepřevezme, nastává i tak po deseti dnech účinek doručení, a tudíž nabytí účinnosti. Není tedy pravdou, že by odvolání ministrem kultury bylo z právního hlediska neplatné.
Martha Häckl
mluvčí ministerstva kultury

Podle zaměstnanců Muzea umění se ale ministr Staněk dopustil i další chyby. Řízením muzea totiž pověřil Soukupova zástupce Ondřeje Zatloukala, což ale podle právního výkladu, které má muzeum k dispozici, není v souladu s legislativou. 

Podle zřizovací listiny Muzea umění, kterou vydalo ministerstvo kultury, není ministr oprávněn pověřovat řízením, ale jenom jmenovat či odvolávat ředitele muzea. „Pověření řízením muzea pana Ondřeje Zatloukala je zjevným vybočením z limitů jak zákoníku práce, tak zřizovací listiny ze strany pana ministra kultury,“ dodal Kasal. Soukup je ovšem momentálně na nemocenské, a Zatloukal by tak muzeum vedl i přes právní rozepři.

Kromě Soukupa musel jít i Fajt

Ministr kultury Antonín Staněk odvolal 18. dubna kromě Soukupa také ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta, na kterého podal dvě trestní oznámení. Staněk vedením Národní galerie Praha pověřil krizového manažera Ivana Morávka, který dříve působil jako ekonomický náměstek v Národní knihovně.

Odvolání šéfa olomouckého muzea ministr odůvodnil jeho údajným selháním při přípravě a řízení projektu Středoevropského fóra (SEFO), které má vzniknout v proluce v Denisově ulici v Olomouci. Podle Staňka byly nákupy pozemků pro SEFO předražené a poukázal také na údajné nesrovnalosti v dokumentech týkajících se projektu. V případě muzea Staněk podal  trestní oznámení jak na Soukupa, tak jeho předchůdce Pavla Zatloukala.

Za ředitele obou institucí se už postavilo i několik umělců, kteří požadují Staňkovu rezignaci. Podle nich způsob odvolání obou ředitelů a jeho načasování připomíná praxi normalizačního období před rokem 1989. Mezi signatáři petice jsou například architektka Eva Jiřičná, šéf činohry Národního divadla Daniel Špinar nebo politik Karel Schwarzenberg (TOP 09).