Umělci vyzývají k odvolání ministra kultury Staňka. Jeho praktitky připomínají normalizaci, tvrdí v petici

Zástupci kulturních institucí a umělci sepsali petici za odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a adresovali ji premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi. Důvodem je odvolání ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Signatáři petice, mezi nimiž jsou architektka Eva Jiřičná, fotograf Josef Koudelka, režiséři Jan Hřebejk a Olga Sommerová, šéf činohry Národního divadla Daniel Špinar či politik Karel Schwarzenberg, se Staňkovými důvody odvolání nesouhlasí. Způsob odvolání a jeho načasování podle osobností připomíná praxi normalizačního období před rokem 1989. Ministr své rozhodnutí zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními.

Staněk je na několikadenní návštěvě Číny s prezidentem Milošem Zemanem, jeho vyjádření zprostředkovala mluvčí ministerstva Martha Häckl. „Lidsky rozumím vzbuzeným emocím umělců, ale mrzí mě, že namísto věcného a kritického pochopení důvodů odvolání obou ředitelů převládá iracionální atmosféra a záměrné strašení v podobě ohrožení české kultury. Nic takového se nekoná,“ uvedl Staněk.

Signatáři: Pod Fajtovým vedením došlo k pozitivním změnám

Autoři petice v ní uvádějí, že Fajtovi se navzdory dlouhotrvajícímu podfinancování činnosti NGP během relativně krátkého období podařilo probudit do té doby spící instituci. „Pod jeho vedením došlo k významným pozitivním změnám, které přivítala odborná i laická veřejnost. Násobně stoupla návštěvnost a svým výstavním programem se Národní galerie Praha zařadila mezi prestižní evropské výstavní instituce,“ uvádějí. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Dva předchozí ministři kultury Daniel Herman a Ilja Šmíd neshledali v činnosti a hospodaření NGP ani Muzea umění Olomouc žádná vážná pochybení, která by vyžadovala jakákoli opatření či zásah ze strany ministerstva kultury.

„Je nesporné, že v současné chvíli je ohrožena kontinuita výstavních projektů a významných zahraničních spoluprací NGP a také finanční podpora ze strany partnerů a sponzorů, pro něž byla kredibilita této instituce zaručena právě profesionalitou a odborností Jiřího Fajta,“ napsali signatáři petice. 

Odvolání ředitelů prý ohrozí spolupráci s pařížským Centre Pompidou

Ohrožena je podle nich i plánovaná rekonstrukce Veletržního paláce a vypsání mezinárodní architektonické soutěže, stejně jako budoucí spolupráce s Centre Pompidou v Paříži. Oba projekty Babiš v minulosti několikrát zaštítil.

Podle autorů petice také ministr Staněk zásadním způsobem poškodil dobré jméno a mezinárodní program Muzea umění Olomouc, když pro odvolání jeho ředitele Michala Soukupa použil zkreslené a zavádějící argumenty. Za odvoláním ředitelů vidí buď politické zadání či Staňkovu nekompetenci, případně obojí.

„Právní důvody u Národní galerie Praha jsou již od včerejška uvedeny v dokumentu na webu. Důvody u Muzea umění Olomouc budou uveřejněny v nejbližších hodinách tamtéž,“ napsal Staněk a dodal, že je připraven signatářům petice vysvětlit důvody odvolání obou ředitelů osobně. Na oba posty ředitelů NGP i MUO slibuje „v krátké době“ vyhlásit výběrové řízení.