Odvolaný ředitel olomouckého muzea odmítá chyby v hospodaření. Zaměstnanci se ho zastávají

Odvolaný ředitel Muzea umění v Olomouci Michal Soukup odmítl, že by se dopustil chyb v hospodaření muzea. Právě tím pro jeho odvolání argumentoval ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Ministrův krok pobouřil řadu zaměstnanců muzea, kteří už před časem požadovali Staňkovu rezignaci, teď zvažují další protesty.

„Důvodem mého odvolání byly údajné chyby v hospodaření muzea, které zjistil audit ministerstva kultury. My jsme na všechny výtky reagovali, vyargumentovali jsme je, ale ministerstvo je smetlo bez jakéhokoliv zdůvodnění ze stolu,“ upřesnil odvolaný ředitel.

Soukupovo odvolání souvisí s přípravou stavby Středoevropského fóra Olomouc (SEFO), na kterou už vláda uvolnila 600 milionů korun. Muzeum umění Olomouc má už dlouho připravený projekt SEFO od architekta Jana Šépky. Nedávno ale ministerstvo rozhodlo o architektonické soutěži, kvůli které se teď musí muzeum s právními závazky vypořádat.

Údajné sliby a jednostranná komunikace

Soukup uvedl, že ho sice ministr loni v listopadu pověřil přípravou architektonické soutěže na stavbu SEFO, jenže písemný příkaz údajně ani po půl roce nedostal. Staněk prý zatím nikoho nepověřil řešením složité právní problematiky kolem soutěže, i když to údajně sliboval. 

Muzeum umění Olomouc se snaží a vždy snažilo komunikovat s ministerstvem kultury jako se svým zřizovatelem, ale za ministra Staňka to byla jednostranná komunikace.
Michal Soukup
odvolaný ředitel Muzea umění Olomouc

Zaměstnanci Muzea umění chystané odvolání ředitele Soukupa avizovali už před několika týdny. Zhruba před měsícem několik z nich vyzvalo ministra kultury Staňka k okamžité rezignaci, mimo jiné kvůli jeho údajnému arogantnímu chování. 

Staňkův čtvrteční verdikt vyvolal velké emoce. Jeho odpůrci kritizují také ministrovo načasování tohoto kroku na dny před velikonočními svátky, kdy má řada zaměstnanců dovolenou. Soukup je na nemocenské a rozhodnutí o odvolání údajně ještě nepřevzal. „Zvažujeme další kroky, které budou adekvátní situaci,“ řekl pracovník muzea David Hrbek. Do čela muzea Staněk zatím jmenoval dosavadního zástupce ředitele Ondřeje Zatloukala.

Končí i šéf Národní galerie Fajt

Ministr kultury Antonín Staněk ve čtvrtek kromě Soukupa odvolal i ředitele pražské Národní galerie Jiřího Fajta a podal na něj dvě trestní oznámení. Třetí se podle Staňka ještě připravuje, na koho bude podáno, zatím komentovat nechce.

Vedením Národní galerie pověřil krizového manažera Ivana Morávka, který dříve působil jako ekonomický náměstek v Národní knihovně. Na místa ředitelů obou institucí vypíše ministerstvo v nejbližší době výběrová řízení.