Zaměstnanci Muzea umění Olomouc chtějí mluvit se Staňkem. Nechápou odvolání ředitele

Zaměstnanci Muzea umění Olomouc žádají o schůzku s ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD). Chtějí, aby jim vysvětlil odvolání ředitele instituce Michala Soukupa. Důvody, které dosud zmínil, nepovažují za konkrétní. Staněk pověřil řízením muzea do vypsání výběrového řízení dosavadního zástupce ředitele Ondřeje Zatloukala.

„Jako zaměstnanci Muzea umění Olomouc žádáme, aby nám ministr kultury Antonín Staněk vysvětlil, proč skutečně odvolal dosavadního ředitele Michala Soukupa. Důvody, které ministr uvedl na brífinku ve čtvrtek 18. dubna, jsou nekonkrétní a zavádějící,“ stojí v prohlášení zaměstnanců, které bylo zveřejněno v úterý. 

Jedním z ministrových argumentů byly údajně předražené nákupy pozemků pro stavbu Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). Jenže podle zaměstnanců muzea nákupy parcel schválilo před několika lety ministerstvo kultury i ministerstvo financí. Na stavbu SEFO navíc vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun.

„Naším zájmem je především zachování kontinuity vedení muzea a spolupráce s Arcidiecézí olomouckou. Předpokladem je však stabilní vedení instituce znalé věci,“ uvedli zaměstnanci s tím, že Ondřeji Zatloukalovi vyjadřují podporu.

Staňkovo rozhodnutí zaměstnance překvapilo i pobouřilo

Zaměstnanci Muzea umění Olomouc mají obavu mimo jiné z nadcházejícího výběrového řízení i z toho, kdo usedne do komise, která o tom bude rozhodovat. Atmosféra v muzeu se podle nich po čtvrtečním rozhodnutí ministra kultury zhoršila. 

„Jsme naštvaní a jsme ve velmi bojové náladě. Překvapivé rozhodnutí ministra zviklalo i některé kolegy, kteří se k tomu doposud stavěli vlažně. Nezbývá nám než se ozývat,“ řekl jeden z pracovníků. Ministr kultury a bývalý olomoucký primátor Staněk odvolal ve čtvrtek také ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta.