Olomoucké muzeum bojuje s ministrem Staňkem o Středoevropské fórum. Pracovníci ho vyzvali k rezignaci

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) by měl podle části pracovníků olomouckého Muzea umění rezignovat kvůli tomu, jak ministerstvo připravuje stavbu Středoevropského fóra. Pracovníci muzea sepsali otevřený dopis, ve kterém ministra obvinili, že Muzeum umění „neustále záměrně dehonestuje“. Staněk výzvu k rezignaci odmítl, uvedl, že je připraven svoji politiku obhájit.

Otevřený dopis s výtkami k práci ministra Staňka, který býval olomouckým primátorem, adresovali pracovníci Muzea umění jemu samotnému a zároveň i premiéru Andreji Babišovi (ANO).

„Ministr kultury Antonín Staněk svými kroky Muzeum umění Olomouc neustále záměrně dehonestuje, eskaluje v něm napětí a nejistotu. Zástupce profesních organizací, uznávané odborníky a zodpovědné zaměstnance muzea, jejichž názory se ministru Staňkovi nehodí, úmyslně uráží,“ napsali a Staňka vyzvali k rezignaci. „Situace se dávno netýká jen Muzea umění, ale negativně ovlivňuje kulturní a politické směřování České republiky po roce 1989,“ míní také zaměstnanci muzea. 

Dopis sepsali poté, co ministerstvo z pozice zřizovatele muzea rozhodlo o architektonické soutěži na budovu Středoevropského fóra a o stavbě uspořádalo debatu, na kterou zástupce muzea nepozvalo. Muzeum umění přitom má už dlouho připravený projekt SEFO od architekta Jana Šépky. Ministr kultury po výzvě pracovníků muzea zdůraznil, že je připraven své prosazování soutěže obhájit, rezignovat nehodlá.

Podle mluvčí ministerstva kultury Marthy Häckl je soutěž namístě, zvláště když vláda na Středoevropské fórum uvolnila 600 milionů korun. „Ukáže-li se, že postup ministra, který volá po transparentní veřejné soutěži na novou stavbu muzea za 593 milionů korun z veřejných zdrojů, ze které má vzejít nejlepší návrh, je nepochopením situace, je připraven svůj postoj k dané problematice před vládou, sněmovnou i veřejností kriticky obhájit,“ dodala mluvčí.

Mluvčí muzea Tomáš Kasal ale upozornil, že jádrem sporu není soutěž jako taková. „Vedení muzea má zájem pokračovat v debatě tak jako s předešlými ministry a respektuje rozhodnutí Antonína Staňka vyhlásit soutěž. (…) Muzeum však soustavně upozorňuje na nedostatečnou právní platformu, která by v případě vyhlášení architektonické soutěže mohla vést ke stejně patové situaci jako v roce 2009, kdy se muzeum neúspěšně pokusilo soutěž uspořádat. A tento problém ministr kultury Antonín Staněk ignoruje,“ uvedl Kasal.

Že architektonická soutěž neproběhla, namítal už loni olomoucký magistrát. A v čele města stál tehdy právě Antonín Staněk. „Využiji toho, že jsem poslancem. Už jsem se setkal s ministrem kultury a požádal jsem ho, aby celou záležitost prošetřil,“ uvedl tehdy. To ještě asi netušil, že se sám stane ministrem kultury.

Muzeum má zachytit poválečný vývoj ve výtvarném umění

Podle autorů otevřeného dopisu ministerstvo „podsouvá, že se Muzeum umění Olomouc chce nelegitimním způsobem zmocnit téměř 600 milionů korun na stavbu SEFO“. Za ředitele Michala Soukupa se už v únoru postavily čtyři desítky zaměstnanců muzea, které zneklidnily dosud nepodložené informace o možném Soukupově odvolání. Petici podepsalo 38 signatářů, mezi nimi kurátoři muzea, produkční, lektoři či techničtí pracovníci. Jde o necelou polovinu všech zaměstnanců.

SEFO připravuje muzeum déle než deset let. Má zachytit poválečný vývoj výtvarného umění ve střední Evropě. Součástí projektu je stavba nové budovy v proluce vedle Muzea moderního umění. Nový centrální depozitář má pojmout až 200 tisíc uměleckých děl, nyní muzeum vlastní 90 860 sbírkových předmětů s tržní hodnotou zhruba dvě miliardy korun.