Letecká záchranka se z Plzeňska zřejmě přesune na Karlovarsko. Vrtulníky ale mají v kraji létat i nadále

Události v regionech: Spor o leteckou záchranku v Plzni (zdroj: ČT24)

Armádní letecká záchranná služba by měla v Plzni zůstat jen do poloviny příštího roku, pak se má přesunout do Karlových Varů. Nové místo se pro vrtulníky hledá kvůli možné stavbě gigafactory na letišti v Líních. Podle ministerstva průmyslu a obchodu, které projekt připravuje, to ale neznamená, že by Plzeňský kraj měl o letecké záchranáře přijít úplně.

Létání pro pacienty by měla dočasně zajistit policie se svým vrtulníkem, stanoviště by měla mít v areálu hasičské základny s heliportem. Vrtulníky Sokol, které v současnosti obsluhují Plzeňský i Karlovarský kraj, by se měly přesunout spolu s armádní posádkou do sousedního kraje.

Částečně by ale armáda mohla na Plzeňsku zůstat. Jedná se o tom, že to budou právě vojenští lékaři, kteří mají na základně sloužit a spolu s policisty létat za pacienty.

Ačkoliv samotná armáda se k věci vyjádřit nechtěla a policie a ministerstvo zdravotnictví poslaly pouze velmi obecné odpovědi o tom, že taková jednání skutečně probíhají, podařilo se České televizi tuto informaci ověřit z několika vlastních zdrojů.

Policejní vrtulník může létat jen přes den

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Petr Vanka (ANO) má o dočasném řešení pochybnosti. „Služba poskytnutá policií nedokáže plně nahradit službu, kterou nám poskytuje ministerstvo obrany a vojáci,“ řekl Vanka. „Piloti od policie nemohou například létat v noci,“ doplnil.

Policejní stanoviště na Košutce by tak mělo fungovat jen přes den. V noci by k případům v Plzeňském kraji měla létat záchranka z nové stanice v Karlových Varech.

„Usilujeme o leteckou záchrannou službu v Karlovarském kraji už dlouhá léta. Vypadá to s největší pravděpodobností, že by u nás měla létat Armáda České republiky. I kdyby se armáda přesunula ze stanoviště Líně do Karlovarského kraje, určitě Plzeňský kraj bez své letecké záchranky nezůstane,“ reagoval náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro dopravu Jan Bureš (ODS).

Vláda chce leteckou záchranku v kraji zachovat

Zachování umístění Letecké záchranné služby v Plzeňském kraji je součástí usnesení vlády z července tohoto roku. Za tím si ministerstvo průmyslu a obchodu stojí. Dál tedy hledají jiné lokality, kde by mohlo vzniknout nejen stanoviště letecké záchranné služby, ale i celé náhradní letiště za Líně, a to po roce 2028.

Právě k roku 2028 připravuje ministerstvo zdravotnictví novou koncepci, která by se měla věnovat všem leteckým záchranářům v celé České republice.