Hejtmanský řetěz zatemnil Pirátům mysl, míní Baxa. Nebylo to o funkcích, oponuje Špoták

Události, komentáře: Martin Baxa (ODS) a Rudolf Špoták (Piráti) o volbě plzeňského hejtmana (zdroj: ČT24)

Plzeňský kraj má od pondělí nového hejtmana, stal se jím dosavadní náměstek Rudolf Špoták (Piráti). Po dvou týdnech volbou vyvrcholil spor právě mezi Piráty a jejich bývalými koaličními partnery z ODS a TOP 09. Pro Rudolfa Špotáka hlasovali také zastupitelé STAN, ČSSD, SPD a hnutí ANO. Právě ANO spolu s Piráty a Starosty teď kraj vede.

Od předloňského listopadu vládlo v kraji uskupení STAN, Pirátů, ODS a TOP 09. Částečně tedy kopírovalo složení vlády, chyběla jen KDU-ČSL. Na konci ledna si ale Piráti v krajském fóru odhlasovali vypovězení koaliční smlouvy a po jednání o novém složení krajské rady ovládla hejtmanství koalice Pirátů, STAN a ANO a nezávislých.

Jedním z důvodů rozpadu původní krajské koalice bylo personální obsazení nemocnice v Klatovech, a to včetně podle Pirátů kontroverzního místopředsedy ODS v kraji Romana Jurečky. Dva členové ODS také dle Pirátů porušovali krajský etický kodex, který zastupitele omezuje na vykonávání pouze jedné uvolněné veřejné funkce.

Bývalí koaliční partneři se proti rozpadu koalice ohradili. „Demokratické strany by měly spolupracovat, když je to jen trochu možné. V Plzeňském kraji se tak bohužel nestalo. TOP 09 a ODS udělaly vše pro to, aby byla zachována koalice bez hnutí ANO. Bohužel Piráti a STAN neměli stejnou vůli. Proto nešlo nalézt cestu. Je mi to líto,“ uvedla v reakci na dění v kraji předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle ministra kultury a bývalého plzeňského primátora Martina Baxy (ODS) vyměnili Piráti a STAN „demokratickou vládu za hejtmanský řetěz“, který podle něj Pirátům jako v příběhu z Pána prstenů zatemnil mysl. „Rozbili fungující koalici, která více než rok vládla Plzeňskému kraji (…) nicméně Piráti a STAN v touze získat víc toto zmuchlali, hodili do koše a teď vládne Plzeňskému kraji koalice postavená na hnutí ANO a přeběhlících, zastupitelích zvolených za SPD a KSČM,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.

Baxa: Vládní koalici vývoj v kraji neohrozí

Podle Špotáka však po rozpadu původní koalice panovala dohoda o jednání všech se všemi, na kterou přistoupila i ODS. „Stejně jako my jsme jednali s ANO a se STAN a nezávislými, úplně stejně jednalo ODS a TOP 09 s ANO a nezávislými a se STAN,“ řekl hejtman. Zastupitelé z řad ODS a TOP 09 se pak podle něj při volbě hejtmana zachovali neuctivě k voličům, když opustili sál. „Jako když seberete malému dítěti hračku,“ popsal. Vyjednávání podle něj neovlivnilo budoucí personální obsazení funkcí ve vedení kraje.

Baxa v reakci označil volbu za „nedůstojnou proceduru“. Původní vedení kraje podle něj bylo funkční a při více než tisícovce dosavadních hlasování rady proběhla podle Baxy v „naprosté drtivé většině“ konsenzuálně. Podle Špotáka však při hlasování v zastupitelstvu v „téměř 99 procent všech bodů“ jde o rozhodnutí prospěšná pro občany kraje, a tak „není potřeba hrát si na koalici a opozici“.

Vývoj v Plzeňském kraji však podle Baxy celorepublikovou vládní koalici neohrozí. „Věřím tomu, že vládní koalice funguje na jiných principech,“ uzavřel.