Řidiči autobusů na Olomoucku, Ostravsku a Zlínsku vyhlásí stávkovou pohotovost

Několik odborových organizací řidičů autobusů společnosti Arriva Morava vyhlásilo od soboty stávkovou pohotovost, protože se jim v návrhu kolektivní smlouvy nelíbí pasáže týkající se délky pracovní doby a mezd. Platí do odvolání, informovali v pátek zástupci 11 odborových orgainizací společnosti Arriva Morava z Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje, kde tato firma provozuje linkové autobusy.

„Návrhy zaměstnavatele zhoršují pracovní a mzdové požadavky. Prodlužování pracovní doby a snižování mezd je pro zaměstnance naprosto nepřijatelné. Ztráty společnosti Arriva Morava, které jsou důsledkem pandemie a výsledku výběrových řízení, chce zaměstnavatel přenést plně na zaměstnance zvýšením týdenní pracovní doby a snížením mezd,“ stojí ve společném prohlášení odborových organizací.

Odboráři tvrdí, že nerovnoměrné rozvržení pracovní doby má negativní dopad na osobní a rodinný život řidičů autobusů. Zaměstnanci podle odborářů zásadně nesouhlasí se zhoršováním pracovních a mzdových podmínek.

„Tuto snahu zaměstnavatele striktně odmítáme. Odborové organizace jsou připravené využít všech zákonných možností k obhájení svých požadavků,“ stojí v prohlášení odborářů.

Zaměstnanci už jednou kvůli platům stávkovali

Řidiči autobusů Arriva Morava v Olomouckém kraji stávkovali na jaře 2017. K jednodenní stávce organizované kvůli mzdovým požadavkům se tehdy připojilo 120 řidičů autobusů Arriva Morava na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu. Stávka byla vyhlášena jako celostátní, výrazněji však zasáhla jen Jihomoravský a Olomoucký kraj, částečně Pardubický a okrajově Zlínský.

Stávka řidičů tehdy zkomplikovala obyvatelům Šumperska a Jesenicka dopravu do zaměstnání a škol. Lidé museli nasednout do vlaků, automobilů nebo několik kilometrů dlouhou trasu v ranním sychravém počasí zvládnout na kole či pěšky.