Josef Nuzík se ujal úřadu olomouckého arcibiskupa

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík se v katedrále svatého Václava v Olomouci před zraky několika tisíc věřících ujal svého úřadu, do kterého jej při bohoslužbě uvedl apoštolský nuncius v Česku Jude Thaddeus Okolo. Nuzík se stal 15. arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským. Inauguraci nového olomouckého arcibiskupa zažili věřící na Moravě naposledy v roce 1992 s Nuzíkovým předchůdcem Janem Graubnerem, který se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským.

Apoštolský nuncius Okolo nejprve v úvodu bohoslužby vyzval k přečtení papežské buly, kterou byl Nuzík 9. února jmenován olomouckým arcibiskupem.

Po skončení této části obřadu novému arcibiskupovi předal berlu olomouckých arcibiskupů a doprovodil ho k předsednickému křeslu, na které Nuzík usedl na znamení převzetí svěřeného úřadu.

„Boha nemáme jen pro chvíle zkoušek“

„Chci být nablízku lidem. To je taková moje priorita. A také samozřejmě nablízku kněžím, protože kněží jsou u lidí. A chci nějakým způsobem poukázat, že poselství Boží, které církev zvěstuje, že je to, co člověk vlastně hledá, ale třeba o tom neví. Evangelium, které se hlásá, tak ukazuje, že Bůh působí. A o to vlastně jde, že my nemáme Boha jenom pro chvíle nemoci nebo nejtěžších zkoušek. Ale on tu je i pro všední život a kráčí vedle nás po boku,“ prohlásil Nuzík.

Sobota je podle Nuzíka výjimečným dnem nejen pro něj, ale i pro celou arcidiecézi i všechny účastníky inaugurace. „Jsem rád, že celá tato liturgie je tím, co se dotýká srdce,“ řekl Nuzík. Radost mu udělali početní krojovaní účastníci bohoslužby, kteří do Olomouce přijeli i z jeho rodné obce Strání na Uherskohradišťsku.

Bohoslužba v katedrále svatého Václava začala v deset hodin dopoledne. Na slavnostní mši přijelo autobusy a vlaky několik tisíc věřících z celého Česka. Lidé zaplnili katedrálu i přilehlé Václavské náměstí, na kterém jsou velkoplošné obrazovky.

Od 14. hodiny budou moci věřící novému arcibiskupovi poblahopřát a setkat se s ním v prostorách vedle katedrály. Ve stejný čas se počítá s doprovodným programem v podobě modliteb v kostele Panny Marie Sněžné, v 16 hodin program vyvrcholí varhanním koncertem v kostele svatého Mořice.

Události: Josef Nuzík slavnostně převzal arcibiskupský úřad (zdroj: ČT24)

Na arcibiskupovu inauguraci přijelo do Olomouce 24 biskupů z Česka i zahraničí a zástupci vlády, Poslanecké sněmovny, Senátu a krajů. Dorazili i další církevní představitelé, jako jsou generální vikáři, kanovníci či děkani. Zhruba stovku hostů tvoří členové rodiny nového arcibiskupa, který pochází z 11 sourozenců.

Sedmapadesátiletého biskupa Josefa Nuzíka jmenoval olomouckým arcibiskupem papež František 9. února. Kandidáta na olomouckého arcibiskupa hledal více než půldruhého roku apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Jude Thaddeus Okolo se svými spolupracovníky, výsledky konzultací předával do Vatikánu. Předchozí olomoucký arcibiskup Jan Graubner byl v polovině května 2022 jmenován 37. arcibiskupem pražským a 25. primasem českým. Pražským arcibiskupem se stal 2. července.

Události v regionech Brno: Přípravy na inauguraci arcibiskupa (zdroj: ČT24)

Slavnostní nádobí z Velehradu

Velkou část příprav sobotní inaugurace v Olomouci měl na starosti kostelník v katedrále svatého Václava Antonín Kučera. Nachystat musel všechny prostory ve svatyni, ale také ty nejmenší drobnosti. Například se slavnostním nádobím mu pomohla farnost Velehrad. „Půjčili jsme si u nich misky na podávání svatého přijímání, které mají takové krásné keramické už z návštěvy Jana Pavla II.,“ prozradil.

Pro biskupy byly připraveny sváteční ornáty z roku 2017, které navrhl zdejší farář. „Je takový estét, opravdu má smysl pro barvy a pro styl,“ konstatoval Kučera.

V rozhovoru pro ČT24 Josef Nuzík mimo jiné řekl, že k pozici arcibiskupa patří osamění. „Ta samota je dána tím, že není vždycky možnost konzultovat‚ jak to mám teď udělat. Když je to v rovině kněze, tak kněz se zeptá dalšího kněze jak to řeší, […] ale ten diecézní biskup zůstává v těch důležitých rozhodnutích mnohokrát sám,“ popisuje nový olomoucký arcibiskup.

Chtěl by pokračovat v tom co dělali jeho předchůdci, uvědomuje si ale to, že tato doba s sebou nese nové výzvy.

Arcibiskup má podle něj mít otevřenou povahu, aby se ho kdokoliv nebál oslovit. „Mně někdy říkají, že se tvářím přísně, ale častokrát zazní, když se usmějete tak je to jiné. I na tom musím zapracovat, abych výrazem tváře nepůsobil bariéru pro to, aby mě někdo oslovil,“ předsevzal si Nuzík.

Zprávy: Rozhovor s olomouckým arcibiskupem Josefem Nuzíkem (zdroj: ČT24)