TÉMA

Arcibiskupství olomoucké

Apoštolský nuncius ve Velehradě ocenil český smysl pro lidskost

Národní pouť ve Velehradě na Uherskohradišťsku navštívilo v pátek zhruba třicet tisíc lidí z Česka i zahraničí. Návštěvnost byla podobná jako loni, řekl tajemník velehradských Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Dvoudenní akce dopoledne vyvrcholila poutní mší na prostranství před velehradskou bazilikou. Arcibiskup a apoštolský nuncius v České republice Jude Thaddeus Okolo, který u nás zastupuje Vatikán, ocenil smysl Čechů pro lidskost, který v průběhu staletí vytříbila řada zkoušek. Česko v pátek slaví státní svátek připomínající slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, velehradské cyrilometodějské slavnosti jejich odkaz připomínají.
5. 7. 2024|

Ve Velehradu začaly cyrilometodějské Dny lidí dobré vůle

Ve Velehradu na Uherskohradišťsku začaly dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Letošní cyrilometodějské slavnosti se konají už 25. rokem, připomenou také 75. výročí vydání pastýřského listu Hlas československých biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky. Biskupové v něm v roce 1949 také kritizovali zákroky komunistů proti církvi. Za veřejné čtení listu šla řada kněží do vězení. Velehradské slavnosti patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem třiceti tisíc lidí.
4. 7. 2024Aktualizováno4. 7. 2024, 22:01|

Barokní chlouba Kroměříže je po rekonstrukci. Obnova zámku i zahrady stála čtvrt miliardy

V Kroměříži po šesti letech skončila nákladná obnova Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady, které jsou památkami UNESCO. Práce zahrnovaly rekonstrukci střechy zámku a restaurování historických místností. Jejich součástí byla oprava Mlýnské brány nebo obnova vodního systému v zahradě. Návštěvníci na zámku uvidí některé dosud nepřístupné prostory, řekli projektový konzultant olomouckého arcibiskupství Štěpán Sittek a ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Jiří Uhlíř.
31. 5. 2024|

Velký větrný park vyvolává odpor části obyvatel Moravského Berouna. Rozhodne referendum

Plánované větrné elektrárny v Moravském Berouně na Olomoucku jsou opět důvodem sporů. Skupina obyvatel není ani tak proti nim, ale proti velkému větrnému parku. O tom, zda bude u města park o sedmnácti věžích, rozhodne nakonec referendum. O okolí města v Nízkém Jeseníku se investoři zajímají už potřetí.
18. 4. 2024|

Josef Nuzík se ujal úřadu olomouckého arcibiskupa

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík se v katedrále svatého Václava v Olomouci před zraky několika tisíc věřících ujal svého úřadu, do kterého jej při bohoslužbě uvedl apoštolský nuncius v Česku Jude Thaddeus Okolo. Nuzík se stal 15. arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským. Inauguraci nového olomouckého arcibiskupa zažili věřící na Moravě naposledy v roce 1992 s Nuzíkovým předchůdcem Janem Graubnerem, který se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským.
13. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 13:49|

Olomoucké kapitule se vrátila dlouho ztracená kniha z 16. století. Našli ji a přivezli italští policisté

Do Olomouce se vrátila historická kniha Postilla super epistolas et evangelia, je stará přes šest set let. Z metropolitní kapituly zmizela ve 40. letech minulého století. Předloni ji zadrželi italští celníci v aukční síni a nyní ji velitel italských četníků předal děkanovi svatováclavské metropolitní kapituly.
16. 1. 2024|

Průzkum odhalil vážné poškození krovu poutního kostela v Dubu nad Moravou na Olomoucku

Mykologický průzkum v kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou na Olomoucku odhalil vážné poškození krovu. Jeden z trámů se dokonce přelomil. Známé poutní místo, které je vidět na kilometry daleko, by tak mělo projít rozsáhlou rekonstrukcí. Ovšem kromě krovu potřebují renovovat i varhany. Cena prací se odhaduje asi na padesát milionů korun.
2. 2. 2023|

Začala Tříkrálová sbírka. Do ulic vyrazily tisíce koledníků

V Česku začal už 23. ročník Tříkrálové sbírky. Tisíce dobrovolníků v kostýmech biblických mudrců budou do zapečetěných kasiček s logem Charity ČR až do poloviny ledna vybírat peníze na pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Přispět je možné také prostřednictvím pevných kasiček umístěných v kostelech, na úřadech či v obchodech, on-line na webu sbírky či pomocí dárcovské SMS. Předchozí ročník Tříkrálové sbírky vynesl přes 141 milionů korun.
2. 1. 2023|

Olomoucké arcibiskupství přestalo vytápět palác. Snaží se ušetřit

Olomoucké arcibiskupství hledá způsoby, jak uspořit za energie. Nově přestalo vytápět arcibiskupský palác, historickou budovu z poloviny šestnáctého století, a dvacet zaměstnanců přestěhovalo do sousedního objektu. Církevní úřad počítá s milionovou úsporou.
3. 11. 2022|

Novým brněnským biskupem bude Pavel Konzbul. Původně působil jako inženýr a věnoval se teorii elektromagnetického pole

Novým biskupem brněnské diecéze se stane dosavadní pomocný biskup Pavel Konzbul. Šestapadesátiletý rodák z Brna nahradí Vojtěcha Cikrleho, který funkci vykonával od roku 1990 a loni oslavil 75. narozeniny. Právě to je věk, kdy církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Jméno nového biskupa oznámila Česká biskupská konference na svém webu. Jde o další personální změnu v církvi, v polovině května byl novým pražským arcibiskupem jmenován Jan Graubner, nynější olomoucký arcibiskup.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 14:51|

Graubnerova nástupce zatím olomoucké arcibiskupství nezná. Je čas, říká pomocný biskup Basler

Pomocný biskup olomouckého arcibiskupa Antonín Basler v ČT řekl, že nástupce Jana Graubnera zatím arcidiecéze nezná. Podle něj je zatím čas, protože funkci pražského arcibiskupa musí Graubner převzít do dvou měsíců. Zda by se novým arcibiskupem v Olomouci mohl stát právě on jako současný pomocný biskup, Basler nevyloučil. Podle něj to však může být i někdo nový. Uvedl, že jmenování Graubnera do funkce pražského arcibiskupa ho překvapilo, podle něj bude věřícím i kolegům v Olomouci chybět.
13. 5. 2022|

V olomoucké katedrále svatého Václava budou uloženy ostatky Jana Pavla II. a Matky Terezy

Do kaple katedrály svatého Václava v Olomouci budou tuto sobotu uloženy ostatky čtyř významných osobností evropských i světových dějin, které za svého života město navštívily. Půjde o ostatky papeže Jana Pavla II., humanitární pracovnice a řeholnice Matky Terezy, polského řeholníka Adama Chmielowského a také císaře Karla Habsburského, od jehož smrti uplyne o den dříve rovných sto let. Uložení ostatků bude doprovázet slavnostní mše svatá, řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.
28. 3. 2022|

Arcibiskupský palác v Olomouci veřejnosti poprvé v historii ukáže své vzácné sbírky

Návštěvníci Arcibiskupského paláce v Olomouci budou moci od čtvrtka nahlédnout do třísetleté historie uměleckého sběratelství a mecenátu olomouckých biskupů a arcibiskupů. Ve slavnostním sále se otevře výstava s názvem K oslavě a potěše, která poprvé v historii arcibiskupství nabídne pohled do části sběratelské kolekce touto formou. Kromě obrazů či porcelánu nabídne i ukázky ze sbírky zbraní a unikátní sběratelské kousky ze slonoviny. Galerie bude otevřena do 28. září.
16. 6. 2021|

Spor o Květnou zahradu v Kroměříži pokračuje. Arcibiskupství se obrátilo na Ústavní soud

Olomoucké arcibiskupství podalo ústavní stížnost ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži, památku na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle pravomocného verdiktu má zahrada zůstat ve vlastnictví státu. Arcibiskupství neúspěšně žádalo o její vrácení v rámci církevích restitucí.
17. 2. 2021|

V Olomouci vystavili ostatky svaté Pavlíny, aby ochraňovala před koronavirem

V olomoucké katedrále svatého Václava jsou vystaveny ostatky svaté Pavlíny, patronky města Olomouce a také ochránkyně před morovou nákazou. Běžně se v katedrále nevystavují, k vidění jsou nyní v souvislosti s pandemií koronaviru. Věřící se u ní mohou modlit každý den, dodržet ale musejí vzájemné bezpečné vzdálenosti.
7. 4. 2020Aktualizováno8. 4. 2020, 08:08|

Náměstí Republiky už nemá vypadat jako parkoviště. Olomouc zkouší omezení pro auta

Náměstí Republiky v Olomouci čekají v budoucnu změny. Radnice plánuje zrušit v této lokalitě parkoviště pro osobní auta, nebo alespoň parkování na náměstí výrazně omezit. V tuto chvíli má magistrát připravených několik variant budoucí podoby prostranství. Po celý týden bude místo pro auta z velké části uzavřeno, město tím chce nasimulovat možné využití plochy. Akce probíhá v rámci Evropského týdne mobility.
16. 9. 2019|