Ve Velehradu začaly cyrilometodějské Dny lidí dobré vůle

Na Velehradě se chystají na Dny lidí dobré vůle (zdroj: ČT24)

Ve Velehradu na Uherskohradišťsku začaly dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Letošní cyrilometodějské slavnosti se konají už 25. rokem, připomenou také 75. výročí vydání pastýřského listu Hlas československých biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky. Biskupové v něm v roce 1949 také kritizovali zákroky komunistů proti církvi. Za veřejné čtení listu šla řada kněží do vězení. Velehradské slavnosti patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem třiceti tisíc lidí.

Do Velehradu už dopoledne přicházeli první poutníci. Tradičně jich na Uherskohradišťsko každým rokem přijíždějí desítky tisíc. „Je to pro nás taková velká roční pouť. Víme, že sem jedeme, protože tady jsou kořeny křesťanství,“ řekla poutnice Dita Bradová.

Někteří poutníci to však vzali doslova, do Velehradu totiž vyrazili pěšky. Mezi nimi je letos poprvé i nevidomá Nela Franková. „Je to zajímavé, rozhodně. Zkoušet chodit s různými lidmi a poznávat různé osudy,“ řekla. „Je to taková analogie k cestě životem, že člověk jde tu cestu, potí se, škobrtá o kameny,“ řekla Martina Ferbasová, která se na cestu vydala s dřevěným křížem na krku.

Moravská Compostela, jak pouti organizátoři přezdívají, se letos konala už posedmnácté. Na zhruba stodvacetikilometrovou trasu se lidé vydali už v neděli z olomouckého Svatého Kopečku. Jejich cílem je právě Velehrad.

Benefiční koncert vynesl přes milion korun

Právě ve Velehradě už ve čtvrtek dopoledne zkoušeli program hudebníci, kteří večer vystoupili na benefičním koncertu Večer lidí dobré vůle. Připravovali se také podnikatelé. „Předpokládáme, že kolem víkendu bude tří až čtyřnásobný přísun strávníků,“ řekl majitel restaurace Vega centrum Václav Hrabec.

Oslava nejvýznamnějšího církevního svátku v Česku oficiálně začala v 18:00, a to Modlitbou za vlast ve velehradské bazilice. Účastnili se jí také zástupci armády, hasiči, zdravotníci, policisté i politici.

Po modlitbě přišel na řadu zmíněný koncert, který ve čtvrtek vynesl 1,025 milionu korun. Výsledná částka může podle pořadatelů ještě vzrůst, lidé mohou dárcovské zprávy posílat i v pátek do skončení Dnů lidí dobré vůle. Loni byl výnos po koncertu 805 tisíc korun.

Výtěžek koncertu poputuje na Konto lidí dobré vůle. Peníze dostane spolek Vstaň a choď, který sdružuje a duchovně provází lidi s tělesným handicapem, zapsaný ústav Blízko nás, který vytvořily rodiny pečující o děti s těžkou formou autismu z několika obcí ve Zlínském kraji, a Nadační fond Adiuvare. Od roku 2005 se díky velehradským koncertům vybralo přes 26 milionů korun.

Začínají Dny lidí dobré vůle (zdroj: ČT24)

„Je krásné, že Velehrad opět ožívá poutí a Dny lidí dobré vůle,“ uvedl starosta Aleš Mergenta (nestr.). Organizace akce je podle něj náročná. „Chceme vytvořit zázemí pro všechny, kteří chtějí zažít Velehrad a zažít jeho sílu v setkání a posílení, které je cenné, a ten, kdo ho hledá, ho tady může určitě najít,“ uvedl Mergental.

Do Velehradu posílají také kraje své krojované zástupce. „Letos je vyslalo devět krajů, poprvé také Praha,“ uvedl starosta. Krojovaní se zúčastní čtvrteční Modlitby za vlast, Večera lidí dobré vůle i páteční slavnostní bohoslužby.

Omezení dopravy

Návštěvníci Velehradu mohou využít zdarma stanové městečko. Registrace byly ve středu plné, kapacita je dvě stě stanů, podle starosty se však místo pro další návštěvníky najde. K dispozici je také úschovna kol, loni jich tam bylo přes pět set.

Slavnosti omezí dopravu ve Velehradu a okolí. Do obce mohou od 14:00 kromě místních obyvatel a hostů vjet jen řidiči s povolenkami pořadatelů. Pro návštěvníky je připraveno provizorní parkoviště na obchvatu Starého Města, odkud budou kyvadlově jezdit autobusy. Parkoviště bude v provozu do pátečních 17:00.

Mergental v poledne také s olomouckým arcibiskupem Josefem Nuzíkem, velehradským farářem Josefem Čunkem a zástupci Arcibiskupských lesů a statků i okolních obcí zasadili ve velehradském háji lípu. „Připomíná to, že velehradská cisterciácká krajina spolu s dalšími šestnácti krajinami v rámci několika zemí Evropy dostala od Evropské komise označení evropské dědictví,“ vysvětlil.

Krajinu začali před osmi sty lety obhospodařovat cisterciáci. „Dlouhodobě dokázali hospodařit tak, že dnes na to můžeme navazovat,“ řekl velehradský starosta. Vznikla také naučná stezka, na které se návštěvníci dozvědí o historii cisterciáků, jak pečovali o les a krajinu a jak se o ně pečuje dnes. Pomocí QR kódu si návštěvníci mohou stáhnout zvuk s příběhem mnicha Fortunata, který v klášteře žil, a současného lesníka Viktora.

Program Dní lidí dobré vůle

Dny lidí dobré vůle nabídnou ruční přepisování Bible, sportovní aktivity, program Mladí fandí Velehradu, tradiční součástí je mezinárodní setkání vozíčkářů. Svou činnost představí Arcidiecézní charita Olomouc, připraveny jsou také výstavy.

Slavnosti vyvrcholí v pátek národní poutí, na nádvoří před bazilikou bude slavnostní mše. Hlavním celebrantem bude arcibiskup Nuzík. Kazatelem bude apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo. Nuncius také vloží Nuzíkovi na ramena pallium, symbol služby v čele arcidiecéze, které arcibiskup přijal o uplynulém víkendu ve Vatikánu od papeže Františka.