TÉMA

Poutníci

Ve Velehradu začaly cyrilometodějské Dny lidí dobré vůle

Ve Velehradu na Uherskohradišťsku začaly dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Letošní cyrilometodějské slavnosti se konají už 25. rokem, připomenou také 75. výročí vydání pastýřského listu Hlas československých biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky. Biskupové v něm v roce 1949 také kritizovali zákroky komunistů proti církvi. Za veřejné čtení listu šla řada kněží do vězení. Velehradské slavnosti patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem třiceti tisíc lidí.
4. 7. 2024Aktualizováno4. 7. 2024, 22:01|

„Boží influencer“ se stane svatým, rozhodl papež

Papež František schválil dekrety, které povedou ke svatořečení Carla Acutise. Italský mladík, který v roce 2006 zemřel v pouhých v patnácti letech, se tak brzy stane vůbec prvním světcem katolické církve z řad mileniálů. Poctu mu vynesla nezištná služba potřebným, ale i netypický zápal pro šíření víry přes internet i v běžném životě.
28. 5. 2024|

Tři desítky věřících vyrazily na pouť z Velehradu do Tetína. Chtějí tak uctít památku sv. Ludmily

Tři desítky poutníků dopoledne vyrazily z Velehradu na Uherskohradišťsku na první etapu cesty do Tetína na Berounsku. Pouť k uctění památky svaté Ludmily je dlouhá asi 480 kilometrů a rozdělená na tři části. Závěr připadá na 18. září na Národní svatoludmilskou pouť v Tetíně. Od umučení světice letos uplyne 1100 let.
9. 6. 2021|

Schránky se symbolem Svatojakubské cesty najdou poutníci i mezi Brnem a Mikulovem

Na trase Svatojakubské cesty z Brna do Mikulova najdou poutníci a turisté poutnické budky. Lidé z Centrály cestovního ruchu tím chtějí podpořit turismus v kraji. Dřevěné schránky jsou ve více než dvaceti obcích a obsahují například razítko nebo mechanický sčítač, který poskytne hrubý odhad, kolik lidí se na trasu vydalo. Projekt pokryly evropské dotace.
9. 6. 2020|

30 let zpět: Půl milionu věřících na Velehradě

Druhý den své historické návštěvy Československa odsloužil papež Jan Pavel II. slavnostní mši na Velehradě a poté k poutníkům promluvil v českém jazyce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
22. 4. 2020|

Papež František se setkal s českými poutníky. Přijal sochu Anežky České

Věřící z Česka dorazili do Vatikánu na závěr národní pouti. Papež František jim věnoval část obvyklé generální audience. S několika z nich se neplánovaně setkal tváří v tvář a také přijal dar, který mu věnovali, sochu Anežky České. Právě třicáté výročí jejího svatořečení národní pouť připomenula.
13. 11. 2019|

Papež odletěl za poutníky do Panamy. Tradiční akce se zúčastní desetitisíce věřících

Papež František ve středu odletěl na Světové dny mládeže do Panamy. Šestidenní akce začala v úterý a zúčastní se jí kolem 150 tisíc poutníků. Z Česka jich dorazí asi dvě stě. Program nejvyššího představitele katolické církve čeká až od čtvrtka, vyvrcholením papežovy cesty pak bude nedělní mše pod širým nebem.
23. 1. 2019|