„Boží influencer“ se stane svatým, rozhodl papež

Horizont ČT24: Svatořečení „Božího influencera“ (zdroj: ČT24)

Papež František schválil dekrety, které povedou ke svatořečení Carla Acutise. Italský mladík, který v roce 2006 zemřel v pouhých v patnácti letech, se tak brzy stane vůbec prvním světcem katolické církve z řad mileniálů. Poctu mu vynesla nezištná služba potřebným, ale i netypický zápal pro šíření víry přes internet i v běžném životě.

„Dětství a mládí prožil mezi rodinou, školou, hrami, které děti hrají. A pak životem víry, který pěstoval, dokud nedosáhl vrcholu,“ přiblížil biskup města Assisi Domenico Sorrentino.

Carlo Acutis získal nálepku „Boží influencer“, ve skutečnosti se ale síla jeho příběhu neopírá o statisíce sledujících na sítích. Carlo získával sympatie spíš každodenní osobní obětavostí. O tom může svědčit i to, že se s ním na jeho pohřeb do Ternenga, západně od Milána, přišla rozloučit i řada chudých a lidí bez domova. Ti ho nemohli znát z webu, ale jen z osobních setkání, kdy se s nimi Acutis dělil o jídlo a potřebné věci.

„Náš cíl musí být v tom, co je věčné, nikoli konečné. Věčnost je naší domovinou. V nebi nás odnepaměti očekávají,“ prohlásil mladík během svého života.

Církev sledovala aktivitu studenta jezuitského lycea a nadaného programátora, který v online prostoru na svůj věk netypicky horlivě propagoval katolickou víru i svátosti – mimo jiné zázraky spojované se slavením eucharistie v mešní oběti. „Byl to velmi inteligentní chlapec, který miloval internet, chlapec naší doby, který mluvil rychlostí tweetů jako všichni mladí,“ dodal biskup Sorrentino.

Smrt a svatořečení

Teenager si podle blízkých dokázal uchovat i tváří v tvář nečekanému konci pozoruhodný klid. Když mu 8. října 2006 lékaři diagnostikovali mimořádně agresivní formu leukémie, zbývaly mu jen čtyři dny života. K jeho posledním přáním patřilo i to, že chce být pochován v Assisi, rodišti svatého Františka. Jeho přání se vyplnilo až později, takže součástí transferu musela být exhumace, při níž bylo vyzdviženo téměř neporušené tělo.

Od roku 2019 je uchováváno v částečně odhaleném sarkofágu v kostele Santa Maria Maggiore. „Dávají tohoto chlapce za příklad. Je to něco velmi dobrého a pěkného, a proto sem přicházím,“ svěřila se poutnice z Argentiny.

Ke hrobu Carla Acutise začali směřovat věřící také s modlitbami v těžkých životních situacích, a to dlouho před tím, než byl v roce 2020 blahořečen. Vatikán mezitím zdokumentoval svědectví o mimořádných uzdraveních po takových prosbách, a i proto mohl dát papež František souhlas s jeho svatořečením.