TÉMA

Mileniálové

„Boží influencer“ se stane svatým, rozhodl papež

Papež František schválil dekrety, které povedou ke svatořečení Carla Acutise. Italský mladík, který v roce 2006 zemřel v pouhých v patnácti letech, se tak brzy stane vůbec prvním světcem katolické církve z řad mileniálů. Poctu mu vynesla nezištná služba potřebným, ale i netypický zápal pro šíření víry přes internet i v běžném životě.
28. 5. 2024|

Jak se liší mileniálové od svých rodičů? Jsou vzdělanější a častěji žijí „single“, ukázala studie

Jedni vyrůstali v totalitě, v mládí zažili revoluci a stáli u budování demokracie, druzí dospívali ve svobodě, mají jiné zájmy, cíle i hodnoty než jejich rodiče – generace X a generace Y, jinak mileniálové. Odborníci ze společného centra Univerzity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR CERGE-EI zjišťovali, v čem se liší a co mají společného dnešní třicátníci a jejich rodiče. Zaměřili se hlavně na tři oblasti životního stylu: vzdělávání, přístup k manželství, partnerství a dětem a také finanční zabezpečení.
4. 5. 2023|

Goblin mode či „tiché odcházení“. Slova roku znamenají změny v práci, Česka se ale tolik netýkají

Goblin mode, gaslighting nebo permakrize jsou slovy minulého roku podle známých slovníků. Mají definovat osobní i politickou krizi současného světa, často s akcentem na měnící se návyky v pracovním životě. ČT24 oslovila experty na trendy i pracovní trh, aby okomentovali, zda se kultura práce skutečně tak dramaticky mění a co vůbec výběr některých slov vypovídá o současné společnosti. Opravdu dneska už nikdo nechce pracovat, jak řekla loni profesionální celebrita Kim Kardashianová?
1. 2. 2023|