Důležité je odpustit, jinak budete mít bolest stále v sobě, říká arcibiskup pražský

Interview ČT24 s Janem Graubnerem (zdroj: ČT24)

Jsou věci, o kterých člověk uvažuje, že k nim může dojít, ale když se stanou realitou, je to něco jiného, zraní to, uvedl arcibiskup pražský Jan Graubner v Interview ČT24 k tragické události na filozofické fakultě. Když se něco takového přihodí, je to podle něj silná rána. Člověk by ale podle Graubnera měl odpustit i těm, kteří zlo páchají.

„V posledních letech jsme si zvykli na blahobyt, pohodlí, bezpečí, relativně bezproblémový život. Přesto jsme stále kritičtí, nespokojení a stále na něco naříkáme, ale tím, jak žijeme v pokoji, je pro nás potom velkým šokem, když přijde taková věc, která není takovým šokem pro lidi, kteří žijí v prostředí, kde je to časté. Na jednu stranu je krásné a dobře, že u nás to časté není, ale když něco takového přijde, je to potom silná rána,“ prohlásil Graubner.

Pražský arcibiskup zmínil, že je důležité být s lidmi, které tragická událost zasáhla a přišli například o své blízké. „Nejvíc potřebují, abychom s nimi byli, abychom je k ničemu nenutili, netlačili na ně,“ doporučil a dodal, že je potřeba dám těm lidem lásku, nechat je vyplakat a přitom jim ukázat pomoc.

Například i bohoslužba může být podle něj důležitým rituálem věřících i nevěřících, aby společně prožili přijetí bolesti, ale také jí odevzdali.

Odpuštění

Graubner také v této souvislosti upozornil, jak důležité je umět odpustit. „Kdyby se podařilo dojít až k tomu, že odpustíme pachatelům zla, tak to se mi zdá, že je nejdůležitější opravdové osvobození,“ myslí si.

Dokud člověk podle něj neodpustí, tak má pořád bolest v sobě. „A ten osten někdy může trvat léta. Považuji odpuštění za důležité. Neznamená to, že jsem slaboch a že schvaluji něco na tom špatném, co se stalo, ale že spíš ukazuji, že dobro nad zlem zvítězí a že láska je silnější než nenávist nebo smrt,“ doplnil arcibiskup.

Tragické události před Vánoci podle Graubnera vždy lidi zasáhnou o to více. „Přece jen Vánoce ukazují, že nějakým způsobem je křesťanství v životě přítomné například s tím, že vánoční svátky zůstávají svátky rodiny, pokoje a lásky. A je to tedy nejcitlivější doba, kterou společnost prožívá. Tady považuji za významné, že k tragédii došlo před Vánoci, a bojím se, že ti, kteří byli nejvíc zraněni, to budou mít spojeno s Vánocemi i v příštích letech,“ řekl.

V době nepokojů, válek, tragických událostí a epidemií Graubner popřál lidem hodně odvahy otevřít svá srdce lásce a zakusit pokoj a mít jistotu, že čím víc lásky a pokoje rozdají druhým, tím víc toho mají v sobě. „Snad to pomůže i budování míru ve světě, třeba na Ukrajině nebo v Gaze,“ uzavřel arcibiskup.