Českem se v poledne rozezněly zvony, lidé drželi za oběti střelby minutu ticha

Česká republika uctívá památku obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek – vlajky na úřadech a institucích byly staženy na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezněly kostelní zvony. Lidé se setkávali na pietních akcích i bohoslužbách, minutou ticha vzdali úctu zemřelým a soustrast pozůstalým. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce a zpřísnila bezpečnostní opatření.

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě začala hodinu před polednem zádušní mše za oběti střelby, kterou sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Účastnil se také prezident Petr Pavel, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Události: Den státního smutku (zdroj: ČT24)

„Stále jsme všichni svým způsobem nějak v šoku z toho, co se stalo,“ řekl na úvod bohoslužby Graubner. „Je třeba, abychom jasně odsoudili to, co se stalo, a zároveň abychom se podívali dopředu,“ dodal. Každý člověk podle něj musí objevit svůj podíl na šíření zla a najít odvahu ke změně myšlení. Společnost podle něj dostatečně nevnímá příčiny a důsledky a ztrácí schopnost naslouchat druhým přímo. „Dostáváme se do izolace, do neskutečného světa, k reálné samotě a opuštěnosti, byť třeba uprostřed davu,“ uvedl.

Na oltář byly během bohoslužby položeny růže, jedna za každou oběť. „A jednu přidáme i za toho, který se nechal zlem tak ovládnout a tak zmanipulovat, že se stal nástrojem příšerné smrti,“ řekl Graubner. Chceme tím vyjádřit víru, že láska musí nakonec vždycky zvítězit, doplnil.

Mše za oběti zla (zdroj: ČT2)

„Život každého člověka je svou jedinečností obohacením a součástí životů nás ostatních, a proto je jeho ztráta nenahraditelná. Život mladého člověka je nenaplněnou možností vykonat pro ostatní mnoho dobrého,“ řekla v závěru mše rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. Poděkovala všem, kdo posílají slova podpory, aktivně pomáhají i zdravotníkům a členům integrovaného záchranného systému. „I nadále si pomáhejme, buďme k sobě dobří, buďme k sobě ohleduplní a vzájemně si, prosím, buďme oporou. V tyto těžké chvíle by nikdo z nás neměl zůstat sám,“ dodala.

Bohoslužby připomínající oběti tragického útoku naplánovali na sobotu také v brněnské katedrále svatého Petra a Pavla, v ostravské katedrále Božského Spasitele a na dalších místech.

Premiér v Brně uctil památku obětí střelby (zdroj: ČT24)

Fiala: Žádné nebezpečí nehrozí

Připomínky památky obětí se v moravské metropoli zúčastnil i premiér Petr Fiala (ODS). Občany ujistil, že žádné další nebezpečí nehrozí. „Nejsou informace ani indicie o tom, že by se cokoliv nebezpečného odehrávalo,“ uvedl premiér po zádušní mši v Brně. Připojil, že pro prevenci a uklidnění je dobré mít bezpečnostní opatření během svátečního období.

V pravé poledne se po celém Česku rozezněly zvony. Lidé drželi minutu ticha, aby uctili památku obětí tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Na chvíli se zastavila například obsluha a prodej v obchodech či odbavování cestujících na pražském Letišti Václava Havla.

Minuta ticha k uctění památky obětí masové střelby (zdroj: ČT24)

Vystrčil: Ke svobodě patří i odpovědnost

Pietní místa vznikají po celém Česku, třeba u sídla Karlovy univerzity v Praze na Ovocném trhu, kam lidé chodili zapalovat svíčky a nosit květiny i během noci. Dopoledne tam přišel vyjádřit úctu obětem tragické střelby společně s dalšími členy senátorského sboru předseda horní komory Vystrčil. „Prožíváme obrovskou hrůzu. Je to ale nesrovnatelné s tím, co prožívali oběti, jejich blízcí a zranění,“ sdělil. „Jediná možnost, jak teď pomoci, je vyjádřit podporu,“ uvedl.

Dle Vystrčila je nutné přemýšlet o tom, co lze učinit pro to, aby k podobným situacím nedocházelo. „Není to jen o zabezpečení vysokých škol, ale i o médiích, způsobech, jak vychováváme své děti a vnoučata,“ podotkl. Demokracie je podle něj také o hledání hranice mezi svobodou a její regulací. „To je debata, která je před námi. Na druhou stranu, kdybyste udělali to, že všechno začnete regulovat, tak lidem vezmete svobodu a smysl života,“ dodal s tím, že lidé si musí uvědomovat zodpovědnost, kterou s sebou svoboda nese.

Dle pirátské senátorky Adély Šípové je nyní zásadní, aby se lidé starali o své duševní zdraví, nikdo by se neměl bát vyhledat odbornou pomoc. „Velmi soucítím se všemi studenty a vyzývám je, aby vyhledali pomoc,“ dodala.

Představitelé Senátu přišli před Karolinum uctít památku obětí střelby (zdroj: ČT24)

Obce ruší nebo omezují kulturní program

Některá česká města ruší nebo omezují kulturní program vánočních trhů. Týká se to například Prahy, Brna, Plzně i Českých Budějovic. „Drtivá většina samospráv dnešek stráví bez nějakých aktivit, ať už kulturních programů, či vánočních trhů. (...) Přizpůsobují se státnímu smutku,“ řekl k sobotě předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Pořadatelé těch největších na Staroměstském náměstí v Praze nepouštěli koledy a nedoprovázel je žádný program, k obdobnému kroku přistoupili i v dalších městech. Neobvyklou atmosféru třeba na Zelném trhu v Brně pak dokreslovaly policejní hlídky vybavené dlouhými zbraněmi.

Na mnoha místech v Česku zněla tradičně před Štědrým dnem Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Někde se ale letos organizátoři rozhodli akci zrušit, a to například v Chrudimi. Rybova mše se nebude hrát ani na pražské Kampě.

Rybova mše ale zazněla třeba na pražském hlavním nádraží, hudebníci však letos s ohledem na čtvrteční střelbu zařadili také skladby Lacrimosa z Requiem Wolfganga Amadea Mozarta a Modlitba pro Martu, vypustili naopak koledu Narodil se Kristus Pán. „Rozhodl jsem se akci nerušit, protože si myslím, že zlo se živí strachem, a pokud bychom úplně změnili způsob, kterým žijeme, tak bychom tím naopak nahráli zlu do karet,“ odůvodnil dirigent a organizátor akce Lukáš Prchal.

V souvislosti s tragickou střelbou policisté po celé republice posílili hlídky. Jde o místa, kde se setkává hodně lidí, jako jsou adventní trhy, nákupní centra, významné dopravní uzly a také židovské čtvrti. Preventivní opatření budou v Česku trvat minimálně do 1. ledna.

Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka, vyžádala si čtrnáct obětí na lidských životech. Dalších pětadvacet lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Zemřel i útočník, který po hrůzném činu obrátil zbraň proti sobě. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity.

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.