TÉMA

Minuta ticha

Českem se v poledne rozezněly zvony, lidé drželi za oběti střelby minutu ticha

Česká republika uctívá památku obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek – vlajky na úřadech a institucích byly staženy na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezněly kostelní zvony. Lidé se setkávali na pietních akcích i bohoslužbách, minutou ticha vzdali úctu zemřelým a soustrast pozůstalým. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce a zpřísnila bezpečnostní opatření.
23. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 18:26|

Senát umožnil zmrazení platů ústavních činitelů. Schválil i příspěvky na bydlení kvůli dražším energiím

Senátoři ve čtvrtek umožnili zmrazení platů ústavních činitelů na loňské úrovni, přestože se k návrhu negativně vyjádřily dva klíčové výbory. Zákon bez projednání poslali prezidentovi. Horní komora také schválila zvýšení příspěvku na bydlení kvůli rostoucím cenám energií. Projednávání nastavení dotační podpory zemědělcům Senát neschválil.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:09|

Platy ústavních činitelů se od února asi vrátí na loňskou úroveň, sněmovna schválila vládní novelu

Platy ústavních činitelů, které se počátkem roku zvýšily, se zřejmě od února vrátí na loňskou úroveň. Sněmovna schválila vládní novelu, podle níž se mají platy zákonodárců, členů vlády, prezidenta i soudců a státních zástupců pro letošní rok snížit. Podle hnutí ANO ale hrozí zrušení novely Ústavním soudem. Poslanci v úterý také odsouhlasili zvýšení příspěvků na bydlení kvůli zdražování energií. V nejsledovanějším bodům letošní první řádné schůze bude patřit středeční jednání o vyslovení důvěry novému koaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS).
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 19:36|

Zakázaná a znovu nalezená Minuta ticha. ČT uvede dokument o mohyle Ivančena

Česká televize uvede dokument Minuta ticha o mohyle Ivančena na Lysé hoře. Snímek vznikl v roce 1968 a dlouhé roky byl zakázán. Později ho pracovníci ostravského studia České televize měli za ztracený nebo zničený. Našel se až během digitalizace archivu. Program ČT2 odvysílá snímek v jeho původní podobě v sobotu 24. 4. v den výročí popravy členů Odboje slezských junáků v roce 1945.
23. 4. 2021|

Británie se rozloučila s princem Philipem, jeho rakev byla spuštěna do královské krypty na hradu Windsor

Británie držela minutu ticha k uctění památky prince Philipa, který zemřel minulý pátek ve svých 99 letech. Pohřebního obřadu se vzhledem k pandemii zúčastnilo jen 30 hostů, převážně členů rodiny. Obřad byl zakončen britskou státní hymnou, ještě předtím byla princova rakev spuštěna do královské krypty.
17. 4. 2021Aktualizováno17. 4. 2021, 17:46|

Francouzské děti se vrátily do školních lavic. Minutou ticha vzpomněly zavražděného učitele

Francie vzdala další poctu středoškolskému profesorovi, kterého zavraždil radikální islamista. Vzpomínku na Samuela Patyho jeho kolegové-učitelé doplnili přednáškou o důležitosti svobody slova. Kvůli posledním teroristickým útokům provázela návrat dětí do lavic po podzimních prázdninách přísná bezpečnostní opatření.
2. 11. 2020|