Začala Tříkrálová sbírka. Do ulic vyrazily tisíce koledníků

V Česku začal už 23. ročník Tříkrálové sbírky. Tisíce dobrovolníků v kostýmech biblických mudrců budou do zapečetěných kasiček s logem Charity ČR až do poloviny ledna vybírat peníze na pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Přispět je možné také prostřednictvím pevných kasiček umístěných v kostelech, na úřadech či v obchodech, on-line na webu sbírky či pomocí dárcovské SMS. Předchozí ročník Tříkrálové sbírky vynesl přes 141 milionů korun.

Tříkrálová sbírka navazuje na starodávný lidový obyčej tříkrálové koledy a je největší dobročinnou sbírkovou akcí v Česku. „Do její organizace a průběhu koledování se každoročně zapojí více než šedesát tisíc dobrovolníků, kteří do kasiček vyberou desítky milionů korun,“ přiblížila rozsah akce hlavní koordinátorka sbírky Gabriela Víšová.

Tříkrálová sbírka se koná celostátně od roku 2001. Vznikla o rok dříve v Olomouci, kdy s nápadem na založení dnes už tradiční akce přišel tehdejší olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Tříkrálová sbírka se setkala s velkým úspěchem a rozšířila se do celé země. „Pro koledníky i dárce představuje unikátní příležitost k tomu začít nový rok dobrým skutkem,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Na začátku příštího roku budou koledníci převlečení za tři krále chodit ulicemi od 1. do 15. ledna. Každá skupina bude mít u sebe průkaz od pořádající Charity ČR a zapečetěnou pokladničku s charitním logem. Požehnání koledníkům udělil lanškrounský děkan Zbigniew Czendlik.

Lidé byli štědří i během pandemie covidu

Například v ostravsko-opavské diecézi je pro sbírku připraveno až 3400 pokladniček, s nimi do ulic vyrazí zhruba devět až deset tisíc koledníků. Curylo doufá, že i za současné ekonomické krize budou dobrovolníci úspěšní.

„My jsme se báli v covidu, že sbírka bude limitována opatřeními, ale lidé podle mě sbírku za ty roky mají rádi. Každý rok mi to naznačuje, že i když je situace pro občany třeba tíživá, tak solidarita narůstá. Dokonce bych řekl, že nejen u běžných lidí, ale i představitelů obcí, krajů či města, kteří se čím dál více zapojují a chtějí být aktivní,“ uvedl Curylo.

Jen v ostravsko-opavské diecézi se za roky fungování sbírky podařilo vykoledovat zhruba 277,5 milionu korun. V celém Česku to bylo přes miliardu. V zemi letos charity připravily 557 záměrů, na ostravsko-opavskou diecézi připadá necelá desetina.

Například charita v Hlučíně by ráda získala peníze na zpracování projektu výstavby nové sociálně-terapeutické dílny, Charita Ostrava finance na rozšíření kapacity Charitního domu svatého Václava – domova pokojného stáří a charita z Frýdku-Místku by výtěžek využila na rekonstrukce a investice ve svých pobytových zařízeních.

Seznam projektů podpořených z vybraných peněz najdou lidé na webu sbírky. Například Charita v Trutnově chce podpořit odbornou pomoc pro děti s traumatem, kterým pomáhá Centrum náhradní rodinné péče Maják. V Domově pokojného stáří Kamenná v Brně chtějí klientům koupit speciální koupací lůžko. Peníze půjdou také na konkrétní pomoc lidem prostřednictvím Charitní záchranné sítě.

„Důležitou věcí také je, že nám tyto finanční prostředky pomáhají kofinancovat evropské projekty, tedy veškeré rekonstrukce či výstavby nových domovů. Další velkou oblastí je nákup aut, protože auta samozřejmě mají velký nájezd, protože s nimi celoročně jezdíme za klienty. Tříkrálová sbírka nám ale pomáhá zafinancovat i naše chráněné díly,“ doplnil Curylo.

141 milionů korun

Součástí sbírky budou tradičně doprovodné akce. V ostravském kostele svatého Václava zazní 3. ledna Tříkrálový koncert v podání Kněžské Gregoriánské Scholy. O tři dny později, v pátek 6. ledna, projde průvod v čele se třemi králi na velbloudech historickým centrem Prahy. V neděli 8. ledna od 18:00 bude ČT živě vysílat tradiční Tříkrálový koncert z Městského Divadla Brno.  

Loňská Tříkrálová sbírka vynesla více než 141 milionů korun. V „covidovém“ roce 2021 to bylo 81,5 milionu a o rok dříve vybrali koledníci od lidí na 130 milionů korun. Z 65 procent budou vybrané peníze pomáhat v místech, kde byly vykoledovány. Část peněz ale putuje i do krizového fondu, odkud se uvolňují například při mimořádných událostech nebo na pomoc v zahraničí.