TÉMA

Tříkrálová sbírka

Koledníci Tříkrálové sbírky tradičně vyrazili do ulic

Začátkem ledna do ulic i letos vyšli tříkráloví koledníci. Peníze, které vybírají do zapečetěných kasiček, putují na charitní péči o lidi s handicapem, seniory nebo matky s dětmi v nouzi. Koleda má ale zároveň sloužit jako požehnání a přání všeho dobrého do nového roku. Sbírka potrvá do 14. ledna, v loňském roce vynesla víc než 161 milionů korun, což bylo nejvíc v její historii.
2. 1. 2024|

Začala Tříkrálová sbírka. Do ulic vyrazily tisíce koledníků

V Česku začal už 23. ročník Tříkrálové sbírky. Tisíce dobrovolníků v kostýmech biblických mudrců budou do zapečetěných kasiček s logem Charity ČR až do poloviny ledna vybírat peníze na pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Přispět je možné také prostřednictvím pevných kasiček umístěných v kostelech, na úřadech či v obchodech, on-line na webu sbírky či pomocí dárcovské SMS. Předchozí ročník Tříkrálové sbírky vynesl přes 141 milionů korun.
2. 1. 2023|

Tříkráloví koledníci opět vyrazili do ulic. Dárci můžou stejně jako loni přispět i on-line

V Česku začal už 22. ročník tradiční Tříkrálové sbírky pořádané Charitou České republiky na pomoc lidem v nouzi. Na rozdíl od loňského ledna, kdy se kvůli epidemické situaci akce konala výhradně on-line, letos do ulic opět vyrážejí koledníci přestrojení za trojici biblických panovníků. Lidé mohou přispět i do pokladniček umístěných v některých úřadech, kostelech či obchodech. Loni Tříkrálová sbírka vynesla 81,5 milionu korun.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 19:03|

Tři králové znovu vyrazili do ulic koledovat pro potřebné

V sobotu začal 22. ročník tradiční Tříkrálové sbírky pořádané Charitou ČR na pomoc lidem v nouzi. Na rozdíl od loňského ledna, kdy se kvůli epidemické situaci akce konala výhradně on-line, letos do ulic opět vyrazí koledníci přestrojení za trojici biblických panovníků. Lidé mohou přispět i do pokladniček umístěných v některých úřadech, kostelech či obchodech. Loni Tříkrálová sbírka vynesla 81,5 milionu korun.
1. 1. 2022|

Cenu Olgy Havlové získal Marek Navrátil, navzdory handicapu koordinuje tříkrálové sbírky

Laureátem Ceny Olgy Havlové, kterou vyhlašuje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV), se stal Marek Navrátil, koordinátor tříkrálové sbírky. Cenu získal za své rozsáhlé dobročinné aktivity, kterým se v neziskovém sektoru věnuje již 25 let, a to navzdory svému handicapu, jímž je vada růstu. Během slavnostního udílení v Praze byla oceněna i Zuzana Nemčíková, psycholožka v organizaci Revenium, která získala Cenu veřejnosti.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 20:48|

Odstartovala Tříkrálová sbírka. Letos budou lidé přispívat hlavně on-line

V katedrále svatého Václava v Olomouci byl ve středu zahájen 22. ročník Tříkrálové sbírky. Tadiční charitativní akce, která vznikla právě v Olomouci, letos proběhne hlavně on-line, lidé budou moci přispívat i formou dárcovských SMS zpráv. V katedrále proběhla dopoledne modlitba tří králů, ti se pak vydali za olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 17:22|

Tříkrálová sbírka se v lednu uskuteční jen on-line

Koledníci na začátku ledna během Tříkrálové sbírky tentokrát do terénu nevyrazí. Charita ČR rozhodla o tom, že po dobu trvání pátého stupně epidemického systému PES se bude sbírka odehrávat pouze virtuálně, důvodem je současná situace kolem pandemie koronaviru. V olomoucké arcidiecézi, kde sbírka v roce 2000 vznikla, do terénu koledníci nevyrazí ani v případě, že by se index rizika snížil. Rozhodlo o tom vedení Arcidiecézní charity Olomouc.
28. 12. 2020|

Tři králové, kam se člověk podívá. Začne opět sbírka na pomoc seniorům či samoživitelkám

Za dva dny, 1. ledna 2020, začne v celém Česku dvacátý ročník tradiční Tříkrálové sbírky. Charitativní akce vnikla v Olomoucké arcidiecézi v roce 2000, kde sbírku zopakují už po jednadvacáté. Do ostatních regionů se rozšířila až o rok později. Výše příspěvku od dárců se zvyšuje, loni lidé prostřednictvím SMS nebo přímo koledníkům darovali více než 122 milionů korun.
30. 12. 2019|

Velbloudi a hudba. Tři králové projeli Prahou, v Brně je čekal koncert

Prahou prošel Tříkrálový průvod. V jeho čele šli symboličtí panovníci – Kašpar, Melichar a Baltazar – na velbloudech. V řadě měst se konají tříkrálové průvody, bohoslužby či koncerty. V Brně koncertem poděkují koledníkům Tříkrálové sbírky, program z městského divadla vysílala Česká televize, záznam si můžete přehrát v iVysílání.
6. 1. 2019Aktualizováno6. 1. 2019, 19:00|

Tříkráloví koledníci vyrazili do ulic. Letos poprvé i s platebními terminály

Tisíce dobrovolníků v kostýmech tří králů v Česku vyrazily vybírat příspěvky na charitní služby při tradiční Tříkrálové sbírce. Kromě příspěvků v hotovosti do kasiček dobrovolníků mohou lidé darovat peníze i formou dárcovských SMS nebo je poslat na sbírkový účet. Nově také bude možné v některých oblastech přispět i platbou bankovní kartou. Největší dobrovolnickou akci v zemi pořádá každoročně Charita Česká republika, potrvá do 14. ledna.
2. 1. 2019|

Do tříkrálových pokladniček lidé vhodili letos rekordních 112 milionů korun

Výtěžek z pokladniček letošní Tříkrálové sbírky byl rekordních 112,3 milionu korun, o 13 milionů více než loni. Lidé darovali o třetinu více peněz formou dárcovských SMS. Celkový výnos včetně přímých darů na účet sbírky bude znám na jaře.
1. 2. 2018|

Tříkráloví koledníci znovu pokořili rekord: Na charitu půjde skoro 100 milionů

Letošní Tříkrálová sbírka byla opět rekordní, když vynesla skoro 96 milionů korun – a to ještě nejsou otevřeny a sečteny všechny pokladničky. I tak je to o 6,5 milionu lepší výsledek než v loňském roce. Výtěžek sbírky je určen na pomoc lidem, kteří si sami pomoci nedokážou kvůli stáří, nemoci či nepříznivé sociální situaci. Nejméně desetina výnosu je pak určena na humanitární pomoc do zahraničí.
29. 1. 2016Aktualizováno29. 1. 2016, 14:03|