Koledníci Tříkrálové sbírky tradičně vyrazili do ulic

Začala Tříkrálová sbírka 2024 (zdroj: ČT24)

Začátkem ledna do ulic i letos vyšli tříkráloví koledníci. Peníze, které vybírají do zapečetěných kasiček, putují na charitní péči o lidi s handicapem, seniory nebo matky s dětmi v nouzi. Koleda má ale zároveň sloužit jako požehnání a přání všeho dobrého do nového roku. Sbírka potrvá do 14. ledna, v loňském roce vynesla víc než 161 milionů korun, což bylo nejvíc v její historii.

„Posláním Tříkrálové sbírky je především nést radostnou zvěst o narození Ježíše do všech domácností. Druhým bodem je vychovávat veřejnost k charitativnímu cítění, pomoci lidem a přinést nějaké finanční prostředky,“ vysvětlil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

V Brně mají zapečetěných asi 530 kasiček a v ulicích je kolem 1200 dobrovolníků. V celé České republice se zapojilo do pomoci okolo sedmdesáti tisíc dobrovolníků.

Peníze ze sbírky půjdou také na pomoc lidem bez domova, nevyléčitelně nemocným nebo lidem ve složité životní situaci. Příspěvek mohou poslat i diváci přímého přenosu tradičního Tříkrálového koncertu, který odvysílá Česká televize v neděli 7. ledna večer z Městského divadla Brno.

Vybrané peníze se shromažďují na centrálním sbírkovém účtu. Odtud se vždy rozdělují tak, že 65 procent peněz se vrací místním Charitám, kde byly peníze vykoledovány, 15 procent je určeno na velké nadregionální projekty, desetina výtěžku směřuje na pomoc do zahraničí, pět procent využije na své projekty Charita ČR a pět procent tvoří režie sbírky.

První ročník sbírky se uskutečnil v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi. Celostátně se začala konat o rok později. Od té doby výnos každoročně stoupá. Výjimkou byl covidový rok 2021, kdy nebylo možné osobní koledování, ale i tak se vybralo 81,5 milionu korun. Na loňských 161 milionů korun výsledek vzrostl z víc než 141 milionů v roce 2022.