Tříkráloví koledníci vyrazili do ulic. Letos poprvé i s platebními terminály

Tisíce dobrovolníků v kostýmech tří králů v Česku vyrazily vybírat příspěvky na charitní služby při tradiční Tříkrálové sbírce. Kromě příspěvků v hotovosti do kasiček dobrovolníků mohou lidé darovat peníze i formou dárcovských SMS nebo je poslat na sbírkový účet. Nově také bude možné v některých oblastech přispět i platbou bankovní kartou. Největší dobrovolnickou akci v zemi pořádá každoročně Charita Česká republika, potrvá do 14. ledna.

Do vsí a měst vyráží přes 14 tisíc kolednických skupinek, vloni se zapojilo přes 60 tisíc dobrovolníků. Jsou to charitní pracovníci, zaměstnanci a jejich rodiny, ale i dobrovolníci z různých organizací, jako třeba skauti, hasiči, vodáci či třeba děti z farností.

A budou chtít minimálně zopakovat stejný výsledek jako vloni, kdy se vybralo jen v pokladničkách rekordních 112 milionů korun a celkem ještě o čtyři miliony korun více.

Do ulic vyrazili koledníci Tříkrálové sbírky (zdroj: ČT24)

Letos by jim k tomu mohla výrazně napomoci novinka. Vůbec poprvé v historii Tříkrálové sbírky bude možné přispět i bezhotovostní platbou bankovní kartou. V ulicích po celé jižní Moravě, v části kraje Vysočina a v Praze potkají lidé vybrané kolednické skupinky s bezkontaktními terminály. Každý, kdo je ochotný podpořit dobrou věc, tak nemusí řešit, kolik peněz má zrovna u sebe.

„Vzhledem k tomu, v jaké míře roste v posledních letech obliba bezhotovostního placení, nám přišlo jako velmi dobrý krok umožnit přispívajícím darovat peníze platebními kartami a rozšířit tím možnost získat více prostředků na projekty určené především seniorům, dětem i lidem v nouzi,“ uvedl Martin Dolejš, vedoucí rozvoje obchodu společnosti Mastercard za Českou a Slovenskou republiku, která se na projektu podílí.

  • 1. – 14. ledna 2019 je možné přispět do úředně zapečetěné pokladničky koledníků. Vedoucí kolednické skupinky je člověk starší patnácti let. Jeho průkazka, která jej zplnomocňuje k nakládání s pokladničkou, je platná s předložením občanského průkazu. Číslo průkazky musí být shodné s číslem na pokladničce, která je zároveň označena logem Charity ČR
  • Osobně finančním darem na adrese oblastních charit 
  • Převodem na účet u České spořitelny s číslem 66008822/0800 (var. symbol 777)
  • Dárcovskou SMS ve tvaru DMS KOLEDA 30, 60 nebo 90 na číslo 87777. Cena jedné SMS je 30, 60 nebo 90 Kč podle vybraného kódu, sbírka obdrží 29, 59 nebo 89 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců.
  • Platební kartou přes webovou stránku 
  • Konkrétní projekty a podrobnosti o tom, kde peníze získané Tříkrálovou sbírkou pomohly, jsou uvedeny na webu sbírky www.trikralovasbirka.cz.

Terminály, které Charita pro sbírku využije, jsou unikátní speciálním systémem. „Terminály s dárcovskou aplikací jsme již vyzkoušeli a ohlasy dárců byly velmi pozitivní. Lidé vnímají, že se tradiční akce mohou modernizovat a vyvíjet, přitom jim zůstává jejich jedinečná atmosféra a přitom pomáhají dobré věci,“ dodal ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Výtěžek Tříkrálové sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným, zejména v regionech v místě sbírky. 

„Prostředky, které se vyberou během Tříkrálové sbírky, jsou rozděleny zpět do charitní sítě mezi charity. Ty, které si peníze vykoledovaly, dostanou 65 procent zpět na své projekty, zbytek se rozděluje mezi projekty většího charakteru a deset procent jde na pomoc do zahraničí,“ uvedla hlavní koordinátorka Tříkrálové sbírky Gabriela Víšová.

Například v Brně část výtěžku z nadcházející sbírky pomůže v rozvoji domácí hospicové péče, která umožňuje umírajícím pacientům strávit poslední chvíle života ve svých domovech s rodinami. Peníze tam poputují také třeba na rozvoj Charitní záchranné sítě. Tato nová služba pomáhá lidem v nejvyšší nouzi, pro které ve stávající síti sociálních a dalších služeb neexistuje žádná jiná pomoc.

Přibližně desetina darovaných financí z Brna poputuje také na humanitární pomoc a rozvojové aktivity na Ukrajině, v Indii, Kurdistánu a jiných zahraničních oblastech sužovaných válkou či jiným nedostatkem.

Na Tříkrálovou sbírku se vydají také koledníci v Praze či Ostravě (zdroj: ČT24)

Součástí sbírky bývá také Tříkrálový koncert. Letos se koná 6. ledna v Městském divadle Brno a vystoupí Pavel Callta, Ilona Csáková, Roman Dragoun s kapelou Futurum nebo skupiny Mirai a Zrní. Při loňském koncertu se vybralo 1,8 milionu korun. Koncert je také poděkováním koledníkům, partnerům i všem dárcům a příznivcům.

Pravé koledníky poznáte podle pokladničky s pečetí a průkazky

Na Tříkrálové sbírce se však mohou snažit „přiživit“ i skupinky falešných koledníků. Podle koordinátora Martina Hořínka jsou ale ti praví koledníci snadno rozpoznatelní. „Pokladnička má specifický oválný tvar, jejž používá jen charita. Má na sobě charitní znak a své číslo a je zapečetěná místním úřadem s razítkem,“ upozornil ve vysílání České televize Hořínek.

Druhým vodítkem je pak průkazka, kterou má vedoucí skupinky koledníků, starší patnácti let. „Údaje, které jsou na průkazce, si lidé mohou snadno zkontrolovat s údaji v občanském průkazu, zároveň číslo pokladničky musí odpovídat číslu průkazky, se kterou ta skupinka koleduje,“ dodal.