Zájem o Nocleženky roste. Češi kupují lůžko lidem bez domova dvakrát častěji než loni

Zájem o poukázky pro bezdomovce, tzv. Nocleženky, je letos násobně větší než před rokem. Zatímco do loňského Štědrého dne jich Armáda spásy prodala jen 3300, od začátku letošního listopadu se jich už prodalo bezmála sedm tisíc. Do Vánoc přitom zbývá ještě čtrnáct dní – a podle koordinátorky projektu Lucie Stejskalové se proto dá očekávat, že prodej bude teprve kulminovat.

Letos se Nocleženky začaly předávat lidem bez domova od 26. listopadu, možnost zakoupit je mají ale dárci celoročně. Projekt funguje v Praze a v osmi dalších městech a od minulého měsíce se v něm podařilo prodat už sedm tisíc poukázek, čili jednou tolik, kolik se jich prodalo loni do Štědrého dne.

Zájem navíc není u konce. „V době vánoční obecně všechny neziskové organizace vnímají nárůst zájmu o své projekty, protože většina lidí cítí zvýšenou potřebu pomáhat těm, kteří neměli v životě tak velké štěstí,“ uvádí koordinátorka projektu Lucie Stejskalová.

 Lidé mají možnost zakoupit i „vánoční“ Nocleženku s certifikátem a obdarovat tak své blízké i lidi bez domova. Nocleženka stojí každého dárce 100 korun. Lidem bez domova zajistí jednu noc v noclehárně nebo azylovém domě. K dispozici tam mají i teplou polévku nebo možnost se umýt. Projekt pomáhá lidem bez domova už čtvrtou zimu.