Apoštolský nuncius ve Velehradě ocenil český smysl pro lidskost

Národní pouť ve Velehradě na Uherskohradišťsku navštívilo v pátek zhruba třicet tisíc lidí z Česka i zahraničí. Návštěvnost byla podobná jako loni, řekl tajemník velehradských Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Dvoudenní akce dopoledne vyvrcholila poutní mší na prostranství před velehradskou bazilikou. Arcibiskup a apoštolský nuncius v České republice Jude Thaddeus Okolo, který u nás zastupuje Vatikán, ocenil smysl Čechů pro lidskost, který v průběhu staletí vytříbila řada zkoušek. Česko v pátek slaví státní svátek připomínající slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, velehradské cyrilometodějské slavnosti jejich odkaz připomínají.

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě se konají 25. rokem. Páteční poutní mši sloužil arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Josef Nuzík, nechyběl pražský arcibiskup Jan Graubner, hlava české katolické církve, a biskupové z Čech, Moravy a Slezska. Kazatelem byl právě nuncius Jude Thaddeus Okolo.

„V průběhu staletí váš národ prošel mnoha zkouškami, které vytříbily váš pravý smysl pro lidskost. Nenechali jste se pokořit výzvami souvisejícími s vaší identitou a sjednocuje vás opravdový smysl pro vlast. Vaše státní hymna to vyjadřuje velmi výmluvným způsobem: Kde domov můj?“ uvedl Okolo.

Pocit sounáležitosti podle něj není u Čechů výlučný a umí se o něj podělit s ostatními. „Dokážete nabídnout ostatním, aby vlídným a jedinečným způsobem zakusili, kdo jste a kde máte domov. Způsob, kterým uvádíte inkluzivitu do praxe, charakterizuje přívětivost, laskavost, stálost a přátelskost,“ podotkl Okolo.

V kázání připomněl slova prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka, podle kterého je opravdová láska k vlasti něco velmi dobrého a měla by být podněcována u všech lidí. „Protože nevylučuje ostatní, a zejména proto, že nepopírá lásku, kterou by ostatní měli mít ke svým národům. Podle něj totiž platí, a to je jádro mého poselství, že kdyby každý měl opravdový smysl pro lásku ke své vlasti, která nikoho nevylučuje, nedocházelo by k válkám a konfliktům. Možná je to utopie, ale má (Masaryk) pravdu,“ řekl.

Slovanští věrozvěsti podle něj podstatným způsobem přispěli k rozvoji kultury, náboženství a identity slovanských národů. „Jejich díla se stala základem kulturního, náboženského, politického a celkového rozkvětu těchto národů,“ řekl. Zdůraznil, že poslání Cyrila a Metoděje mělo dva klíčové rozměry, a to evangelizaci národů a rozvoj nové, dynamické civilizace. „Cyril a Metoděj přeložili do staroslověnštiny evangelium a liturgické texty západní církve, čímž oživili náboženský život vašich slovanských předků,“ dodal.

V kázání také připomněl návštěvu papeže Jana Pavla II., který byl zatím poslední hlavou katolické církve, která Velehrad navštívila. „Svatý otec papež Jan Pavel II. vám zde vštěpoval odvahu, abyste přispívali k uchování sjednocené Evropy a jejího smyslu, abyste uváděli ve skutek přání, že Evropa má dýchat oběma plícemi, tedy východní i západní,“ řekl Okolo.

Benefiční koncert vynesl přes milion korun

Letošní slavnostní poutní mši svatou doprovodilo podle tajemníka velehradských Dnů lidí dobré vůle Josefa Kořenka na 150 hudebníků dechových muzik a desítky krojovaných nejen ze Zlínského kraje. Už ve čtvrtek proběhl ve Velehradě benefiční koncert Večer lidí dobré vůle, který podle organizátorů navštívilo dvacet tisíc lidí a vynesl více než milion korun. Loni byl výnos po koncertu 805 tisíc.

Po skončení poutní mše ocenila Česká biskupská konference (ČBK) několik významných osobností. Řád svatého Cyrila a Metoděje obdržel za celoživotní tvorbu křesťanských pořadů v médiích Jiří Florian, který se stal zakládajícím členem náboženského vysílání. V roce 2002 byl jmenován do funkce šéfa programu brněnského studia ČT. V roce 2005 se stal šéfdramaturgem Centra náboženské tvorby.

Dny lidí dobré vůle 2024
Zdroj: ČTK/Dalibor Glück

Děkovné uznání ČBK získal přední český barytonista Roman Janál, který se věnuje interpretaci staré i současné duchovní hudby. Děkovné uznání obdržel i muzikolog, loutnista, zpěvák, textař a muzikant Jiří Tichota. Jeho jméno je spojeno především s folkovou skupinou Spirituál kvintet, u jejíhož zrodu v roce 1960 stál. Pamětní medaile získali dětský klinický a poradenský psycholog, psychoterapeut a supervizor Jaroslav Šturma a osobní lékař čtyř posledních litoměřických biskupů Milan Zbořil.

Po poledni Velehradem zněl koncert dechové muziky, v 15:00 začala mše východní liturgie. V 17:00 pouť zakončí Cimbálová muzika Velehrad.

Dny lidí dobré vůle ve Velehradě letos připomínají také 75 let od zveřejnění pastýřského listu Hlas československých biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky. K vidění je rovněž výstava Nezapomínejme na zločiny komunismu, 33 solitérů symbolizuje 33 kněží z Moravy, kteří zahynuli v době komunismu.