TÉMA

Kněží

Do kostela ve Staré Vodě v někdejším vojenském prostoru se vrátily ostatky tří kněží

Do poutního kostela ve Staré Vodě nedaleko Libavé na Olomoucku se v pondělí vrátily ostatky kněží z řádu piaristů. Členové řádu byli v kryptě pohřbíváni od roku 1691. Ostatky tří kněží byly ale v devadesátých letech převezeny do Moravského zemského muzea v Brně. Díky snaze místního varhaníka se nyní vrací zpět do krypty.
8. 5. 2023|

V Česku ubývá věřících. Farnosti se slučují, někteří kněží se chystají pracovat i v důchodu

V Česku ubývá věřících i farností, například na jihu Čech se počet farností za poslední roky snížil zhruba o třetinu. Farnosti se tam sloučily s ostatními, což znamená, že kněží musejí více dojíždět –⁠ nově například do Opařan na Táborsku, kde kněz odchází do penze. Navzdory pokročilému věku chce ale Josef Charypar pomáhat věřícím dál, už ale na jiném místě.
16. 3. 2023|

Je to možné, řekl papež o možnosti zrušení celibátu římskokatolických kněží

Celibát římskokatolických kněží by mohl být v budoucnu zrušen. V rozhovoru zveřejněném argentinským zpravodajským portálem Infobae to řekl papež František. Podotkl však, že si nemyslí, by to kněžím ulehčilo jejich úlohu.
11. 3. 2023|

Brněnské biskupství řeší počínání kněze ze Znojemska. Podle Deníku má jít o sexuální zneužívání

Brněnské biskupství interně prošetřuje počínání římskokatolického kněze ze Znojemska, prozatím jej poslalo mimo farnost a přijalo i další opatření. Biskupství o tom informovalo na svých internetových stránkách. Podle Deníku.cz je důvodem podezření ze sexuálního zneužívání nezletilé dívky.
11. 1. 2023|

Česká pravoslavná církev má ekonomické problémy. Část duchovních viní její vedení

Česká pravoslavná církev se podle řady duchovních dostala do vážných ekonomických problémů. Propustí desítky lidí. Část věřících a kněžích viní ze špatného hospodaření vedení církve. Kritizují ho také za to, že jim neumožňuje dostatečný přístup k dokumentům o hospodaření.
27. 11. 2022|

Slovensko uvázlo v konspiračním pekle, míní sociolog Vašečka

Slovenská společnost je tímto činem velmi zaskočená, popsal v pořadu Události, komentáře sociolog z Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti Michal Vašečka reakci na vraždu dvou členů slovenské LGBT+ komunity před bratislavským klubem Tepláreň. Pachatelem byl podle slovenského Denníku N devatenáctiletý Juraj K., který před střelbou vyjadřoval na internetu nenávist vůči Židům a LGBT+. Podle Vašečky odborníci podobný incident na Slovensku očekávali.
14. 10. 2022|

Kněz si k sobě do postele bral mou osmiletou sestřenici, vzpomíná oběť kanadských internačních zařízení

Zástupci komunity původních obyvatel Kanady objevili další desítky nových neoznačných hrobů dětských obětí z internátní školy v západní provincii Britské Kolumbie. Stát tyto děti v minulém století odebíral původním obyvatelům.
9. 2. 2022|

Představitelé katolické církve ve Francii za sedmdesát let sexuálně zneužili 216 tisíc dětí, zjistila komise

Představitelé francouzské katolické církve od roku 1950 sexuálně zneužili 216 tisíc dětí, většinou chlapců, uvedla nezávislá vyšetřovací komise. Počet obětí se zvýší na 330 tisíc, pokud se mezi ně započtou i trestné činy laiků, kteří pracovali pro církev, jako jsou učitelé v náboženských školách nebo v charitách. Výsledky dvouletého vyšetřování představil předseda komise Jean-Marc Sauvé. Předseda Francouzské biskupské konference Éric de Moulins-Beaufort v reakci vyjádřil hanbu za činy církve a požádal oběti o odpuštění. „Hluboký zármutek“ nad „děsivou realitou“ vyslovil papež František.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 16:29|

Víc než dvě desítky kněží na jihu Moravy změní farnost. Nových je málo

Na jižní Moravě přes léto změní své farnosti čtyřiadvacet farářů, to je víc než obvykle. Podle brněnského biskupství je obměna běžná. S pokrytím všech farností je ale problém, nově vysvěcených kněží je málo.
5. 8. 2021|

Papež povolil ženám číst při mši a sloužit u oltáře. Jáhenství a kněžství zůstávají zapovězeny

Papež František schválil změnu kanonického práva, která ženám oficiálně povoluje další činnosti u oltáře v roli ministrantky. Změna uznává praxi, která je již zaběhnutá v mnoha částech světa, uvádí světové agentury. Ženám i nadále zůstává zapovězený kněžský stav a jáhenství.
12. 1. 2021|

Kardinál Pell věděl o zneužívání dětí, uvedla australská komise. Podle ní takto hřešilo sedm procent kněžích

Australský kardinál George Pell věděl o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími v Austrálii, nepodnikl ale žádné kroky, aby mu zabránil. Uvedla to australská královská komise, která byla vyšetřením případů pověřena. Její šetření skončilo už v roce 2017, informace týkající se Pella byly však zveřejněny až ve čtvrtek, napsal zpravodajský server BBC News.
7. 5. 2020|

Celibát zůstane. Papež v klíčovém dokumentu neodsouhlasil svěcení ženatých mužů v Amazonii

Papež František v netrpělivě očekávaném dokumentu nakonec nekomentoval návrh povolit v odlehlých oblastech Amazonie svěcení na kněze i pro ženaté muže. Tento krok by znamenal přelomovou změnu v otázce kněžského celibátu a v církvi vyvolal značnou vlnu kritiky. Papež se v textu vyhnul i otázce role žen jako jáhnů, vyplývá ze zveřejněné apoštolské exhortace, jež má zajistit ochranu domorodých obyvatel Amazonie a její přírody.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 14:35|

Slibů bylo dost, je čas na činy. Papežův čistič vyzval polskou církev, aby už nekryla pedofily

Maltský arcibiskup Charles Scicluna, považovaný za vatikánského prokurátora pro sexuální zločiny, naléhal na polské katolické biskupy, aby přešli „od papírů k činům“ při ochraně dětí a mládeže před sexuálním zneužíváním duchovními. Scicluna přijel na pozvání polské biskupské konference v době, kdy téma krytí pedofilů v církvi rozvířil dokument Jen to nikomu neříkej.
14. 6. 2019|

Neexistují slova, která by vyjádřila náš stud. Polští kněží chystají omluvu za zneužívání dětí

V neděli mají faráři v katolických kostelích v Polsku přečíst dopis biskupů věřícím, ve kterém se preláti omlouvají, že neudělali dost pro to, aby zabránili sexuálnímu zneužívání dětí a mladistvých duchovními. Podle polských médií jde o reakci církve na dokumentární snímek Jen to nikomu neříkej o zamlčovaných zločinech duchovních, který na internetu vidělo už přes dvacet milionů lidí.
23. 5. 2019|

Deník N: Duka podal trestní oznámení na odvolaného kněze. Kvůli podezření ze sexuálního zneužívání

Pražské arcibiskupství podalo trestní oznámení na kněze, který údajně před lety sexuálně zneužíval tehdy nezletilého Jiřího Kylara, v současné době svinařského zastupitele. Deníku N to potvrdila kancléřka arcibiskupství Marie Kolářová. Kněz, kterého kardinál Dominik Duka už v sobotu odvolal ze služby, svou vinu podle informací serveru odmítá.
3. 4. 2019|

Fiasko, promarněná šance. Se závěrem summitu ke zneužívání v církvi na papeže padá kritika

Papež František na závěr čtyřdenního summitu o ochraně nezletilých ve Vatikánu označil duchovní zneužívající děti za nástroje satana. Katolická církev bude podle něj tomuto jevu „s nejvyšší vážností“ čelit a děti ochrání. Zavázal se také, že církev nebude sexuální skandály zamlčovat a vyvine veškeré úsilí, aby byli pachatelé postaveni před soud. Obhájci obětí jsou ale z výsledků schůzky zklamaní. Papež podle nich jen zopakoval staré sliby, aniž nabídl konkrétní opatření. Papežův mluvčí ale oznámil, že pro městský stát Vatikán budou v brzké době vydána opatření určená k ochraně dětí.
24. 2. 2019Aktualizováno24. 2. 2019, 16:15|