Je to možné, řekl papež o možnosti zrušení celibátu římskokatolických kněží

Celibát římskokatolických kněží by mohl být v budoucnu zrušen. V rozhovoru zveřejněném argentinským zpravodajským portálem Infobae to řekl papež František. Podotkl však, že si nemyslí, by to kněžím ulehčilo jejich úlohu.

V pondělí uplyne deset let od nástupu papeže Františka do čela římskokatolické církve, při té příležitosti poskytl řadu rozhovorů. V jednom z nich hovořil o možnosti, že by od kněží již nebyl vyžadován celibát.

Na přímou otázku, zda by mohla být povinnost celibátu zrušena, papež odpověděl jasně: „Ano.“ Zároveň ale poznamenal, že podle něj zrušení celibátu kněžím jejich úlohu neulehčí.

František odkázal na praxi východních katolických církví, které celibát nepožadují, a prohlásil, že nevidí „žádný rozpor“ v tom, že by se kněz oženil. „Je to dočasný předpis. Není věčný jako kněžské svěcení. Na druhou stranu je celibát disciplína,“ dodal. 

O celibátu se vedou v poslední době debaty i v souvislosti s kauzami sexuálního zneužívání kněžími, které oslabily postavení církve po celém světě. Někteří se domnívají, že pokud by duchovní směli sexuálně žít v partnerském svazku, mohlo by to počty případů zneužívání snížit.