TÉMA

Celibát

Když není svěcená voda, křtěte limonádou, doporučoval AI kněz. Tvůrci mu sebrali kolárek

Nově vytvořená umělá inteligence, která měla reagovat na otázky věřících, musela být „zbavena kněžství“. Stroj totiž odpovídal natolik kontroverzně, že z něj jeho autoři udělali jen amatérského teologa.
29. 4. 2024|

Je to možné, řekl papež o možnosti zrušení celibátu římskokatolických kněží

Celibát římskokatolických kněží by mohl být v budoucnu zrušen. V rozhovoru zveřejněném argentinským zpravodajským portálem Infobae to řekl papež František. Podotkl však, že si nemyslí, by to kněžím ulehčilo jejich úlohu.
11. 3. 2023|

Papež povolil ženám číst při mši a sloužit u oltáře. Jáhenství a kněžství zůstávají zapovězeny

Papež František schválil změnu kanonického práva, která ženám oficiálně povoluje další činnosti u oltáře v roli ministrantky. Změna uznává praxi, která je již zaběhnutá v mnoha částech světa, uvádí světové agentury. Ženám i nadále zůstává zapovězený kněžský stav a jáhenství.
12. 1. 2021|

Celibát zůstane. Papež v klíčovém dokumentu neodsouhlasil svěcení ženatých mužů v Amazonii

Papež František v netrpělivě očekávaném dokumentu nakonec nekomentoval návrh povolit v odlehlých oblastech Amazonie svěcení na kněze i pro ženaté muže. Tento krok by znamenal přelomovou změnu v otázce kněžského celibátu a v církvi vyvolal značnou vlnu kritiky. Papež se v textu vyhnul i otázce role žen jako jáhnů, vyplývá ze zveřejněné apoštolské exhortace, jež má zajistit ochranu domorodých obyvatel Amazonie a její přírody.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 14:35|
Události komentáře

Je stále víc lidí hledajících. Církev je nemůže nacpat do starých struktur, ale s respektem doprovázet, míní Halík

Jaký dopad bude mít na církev skandál kolem sexuálního zneužívání nezletilých? A jak si chce církev znovu budovat důvěru lidí? Nad tím se v pátečním pořadu Události, komentáře zamýšlel teolog a duchovní Tomáš Halík. Rozhovor s ním vedl Jakub Železný.
2. 3. 2019|