Celibát zůstane. Papež v klíčovém dokumentu neodsouhlasil svěcení ženatých mužů v Amazonii

Historik Šebek: Papež nechce být spojován s nějakým schizmatem (zdroj: ČT24)

Papež František v netrpělivě očekávaném dokumentu nakonec nekomentoval návrh povolit v odlehlých oblastech Amazonie svěcení na kněze i pro ženaté muže. Tento krok by znamenal přelomovou změnu v otázce kněžského celibátu a v církvi vyvolal značnou vlnu kritiky. Papež se v textu vyhnul i otázce role žen jako jáhnů, vyplývá ze zveřejněné apoštolské exhortace, jež má zajistit ochranu domorodých obyvatel Amazonie a její přírody.

Dokument nazvaný Querida Amazonia (Drahá Amazonie) reaguje na synodu o Amazonii, jíž se loni v říjnu ve Vatikánu účastnily téměř dvě stovky katolických biskupů z Jižní Ameriky.

Valnou většinou se tehdy vyslovili pro možnost svěcení ženatých kněží v odlehlých částech Amazonie. V oblasti je totiž kněží nedostatek, a věřící se proto musí často dlouhé měsíce obejít bez bohoslužeb, svátostí či zpovědi.

Návrh ale vyvolal v římskokatolické církvi širokou kritiku, neboť jeho schválení by znamenalo přelomovou změnu ohledně kněžského celibátu. Kritici poukazují na to, že taková výjimka by mohla otevřít vrátka pro její postupné širší připouštění.

Papež František se v minulosti opakovaně vyjadřoval proti možnosti rušit celibát, zároveň ale vyjádřil znepokojení ohledně nedostatku duchovních v odlehlých koutech jihoamerického deštného pralesa.

Papež si přeje víc misionářů do odlehlých oblastí

V nově zveřejněné exhortaci se o návrhu amazonských biskupů ohledně svěcení ženatých mužů a žen jáhnů ani nezmínil. Místo toho nabádal biskupy, aby se modlili za více kněžských povolání a aby do odlehlých míst, kde se věřícím měsíce, ba roky nedostává mší, vysílali misionáře. 

Obavy z rozkolu v církvi

„(Papež) v podstatě ukázal, že nepovažuje otázku svěcení ženatých mužů za prioritu, která bude prosazována během jeho pontifikátu. Samozřejmě naznačil, že do budoucna se může o této otázce diskutovat,“ podotkl Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR.

„Myslím, že papež si je vědom toho, že tato otázka je natolik citlivá, že může polarizovat církev. A on nechce být papežem, který bude spojován s nějakým schizmatem,“ míní Šebek.

Připomněl, že podobných kontroverzních témat je v katolické církvi více – včetně

Osobnost Horizontu ČT24: Papež František (zdroj: ČT24)

liberálnějšího přístupu k rozvedeným, které současný papež zaujal. „Jsou tu signály, že mezi konzervativními silami není papež František příliš populární,“ dodal historik. 

Jihoameričtí biskupové v říjnu vyzvali také k ochraně Amazonie před kácením lesů a podpoře jejích původních obyvatel. Navrhli mimo jiné založení Amazonské katolické univerzity či přeložení bible do domorodých jazyků této oblasti.