Brněnské biskupství řeší počínání kněze ze Znojemska. Podle Deníku má jít o sexuální zneužívání

Brněnské biskupství interně prošetřuje počínání římskokatolického kněze ze Znojemska, prozatím jej poslalo mimo farnost a přijalo i další opatření. Biskupství o tom informovalo na svých internetových stránkách. Podle Deníku.cz je důvodem podezření ze sexuálního zneužívání nezletilé dívky.

Biskupství uvedlo, že kněze už v minulosti prověřovalo státní zastupitelství s policií a případ odložilo. Loni před Vánocemi ale stejný člověk podal další podnět. Biskupství proto zahájilo nové předběžné šetření a učinilo preventivní opatření k ochraně možné oběti, což je postup, který vyplývá z platných církevních norem.

„Toto opatření se týká především pozastavení výkonu úřadu faráře, příkazu pobytu mimo farnost, zákazu pastorační práce s mládeží. Jmenovanému byl nařízen kontakt s psychologem a byl mu přidělen stálý dohled zkušeného tutora,“ stojí ve vyjádření na webu biskupství. Po skončení interního prošetřování církev stanoví další kroky.

První podnět přišel před čtyřmi lety

První podnět, který se týkal stejného kněze, biskupství obdrželo v únoru 2019. Bylo v něm uvedeno, že před 13 lety mohlo dojít k sexuálnímu obtěžování. Biskupství podalo na Krajské státní zastupitelství trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu.

Krajští žalobci podnět předali Okresnímu státnímu zastupitelství ve Znojmě, které ve spolupráci s policií případ vyšetřilo a dospělo k závěru, že skutek se s největší pravděpodobností nestal, případně je promlčený.

„Proto v květnu 2019 Okresní státní zastupitelství ve Znojmě věc odložilo, o čemž vyrozumělo i osobu, která podnět podala. V prosinci loňského roku podala tatáž osoba další podnět k prošetření nevhodného jednání,“ informovalo biskupství.

Podle Deníku.cz kněz dosud působil v římskokatolické farnosti Prosiměřice, pod kterou spadají i okolní obce.