Anglikánská církev kryla zneužívání dětí a chránila pachatele, uvedla vyšetřovací komise

Anglikánská církev nedokázala ochránit děti před sexuálními útoky duchovních, kryla je a pachatelům, kteří vyjádřili lítost, umožňovala dál pracovat s věřícími. Ve své zprávě to uvedla britská nezávislá vyšetřovací komise pro zneužívání dětí (IICSA). Podle ní od 40. let minulého století do roku 2018 bylo kvůli sexuálním přečinům obviněno 390 hodnostářů nebo dalších představitelů církve. Mnohým z nich se od nadřízených dostalo větší podpory než jejich obětem, konstatovali autoři zprávy.

„Po mnoho desetiletí anglikánská církev nedokázala ochránit děti a mladé lidi před sexuálními útočníky a namísto toho umožnila kulturu, která pomáhala pachatelům se skrýt a obětem zvažujícím odhalení kladla překážky, které mnoho z nich nedokázalo překonat,“ citovala stanice BBC šéfku vyšetřovací komise Alexis Jayovou.

Komise vyčetla anglikánské církvi, že měla tendenci přivírat oči nad pachateli zneužívání, pokud vyjádřili lítost. Jako příklad uvedla kauzu kolem Timothyho Storeye, kterému i po obvinění ze sexuálního zneužívání církev povolila dál pracovat s dětmi na náboženských táborech. Nyní si muž odpykává patnáctiletý trest vězení za sexuální zneužívání a znásilnění.

„Šokující čtení“

V některých případech dokonce vedení církve tlačilo na oběti, aby pachatelům sexuálních útoků odpustily, což pro mnoho z nich znamenalo další trauma. I jindy prý byla reakce duchovních autorit na obvinění ze zneužívání „zcela nepřiměřená“.

„Jde o šokující čtení, a i když žádné omluvy nikdy nenapraví důsledky zneužívání pro oběti, chceme vyjádřit pocit studu za to, že události, kvůli nimž jsou omluvy nutné, se vůbec staly,“ uvedl biskup Jonathan Gibbs, podle něhož se z výsledků vyšetřování musí poučit „celá církev“.

Vyšetřovací komisi IICSA zřídila v roce 2014 tehdejší ministryně vnitra Theresa Mayová v reakci na skandál kolem bývalého slavného moderátora BBC Jimmyho Savillea. Teprve po jeho smrti v roce 2011 se ukázalo, že šlo o chronického sexuálního útočníka, který má na svědomí stovky zločinů.