Slovensko uvázlo v konspiračním pekle, míní sociolog Vašečka

Události, komentáře: Sociolog Michal Vašečka komentuje vraždu před slovenským klubem Tepláreň (zdroj: ČT24)

Slovenská společnost je tímto činem velmi zaskočená, popsal v pořadu Události, komentáře sociolog z Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti Michal Vašečka reakci na vraždu dvou členů slovenské LGBT+ komunity před bratislavským klubem Tepláreň. Pachatelem byl podle slovenského Denníku N devatenáctiletý Juraj K., který před střelbou vyjadřoval na internetu nenávist vůči Židům a LGBT+. Podle Vašečky odborníci podobný incident na Slovensku očekávali.

„My, kteří situaci sledujeme dlouhodobě, tolik zaskočeni nejsme, protože jsme opakovali dlouho, že je jen otázka času, než k tomu dojde,“ tvrdí Vašečka. 

Podle něj je nenávistná atmosféra ve společnosti vyvolávána některými slovenskými politiky a také částí kléru. „Víme dobře, že mnozí kněží ve venkovském prostředí středního a východního Slovenska proti LGBT+ komunitě mluví doslova na každotýdenní bázi. A vážný problém je, že se to neřeší,“ říká sociolog. 

Podle jeho názoru selhává i bezpečnostní komunita. „Slovenská informační služba SIS nemá výsledky, kterými bychom se mohli pochválit,“ myslí si. 

Slovensko v „konspiračním pekle“

Útok zfanatizovaného střelce je podle Vašečky třeba vnímat jako útok na demokratickou společnost a liberální demokracii západního typu. Na Slovensku se ale podle něj přes 15 let nepokročilo ve snaze o zrovnoprávnění LGBT+ komunity. Slovenská legislativa nezná ani pojem registrovaného partnerství. 

Upozornil na to, že na Slovensku je podle průzkumů veřejného mínění až 59 procent lidí, kteří by LGBT+ lidem nepřiznali stejná práva jako většinové populaci. „V rámci Evropské unie je to největší procento, je to neporovnatelné s Českou republikou, nemluvě o zemích jako je Švédsko, kde jsou to dvě procenta,“ líčí sociolog. 

Podle jeho názoru Slovensko uvázlo v „konspiračním pekle“. „Mladý nacista, který vraždil v Bratislavě, chtěl útočit i na židovskou komunitu a považoval světové židovské spiknutí za příčinu všech problémů, které jsou na Slovensku. Je třeba připomenout, že polovina slovenské populace tomu podle průzkumů veřejného mínění věří,“ dodal. 

Doplnil, že na Slovensku byla také odložena legislativa, která měla pomoci transgender osobám, aby při tranzici nemusely zároveň podstoupit kastraci. „Bylo to zastavené touto vládou vyloženě z ideologických důvodů,“ myslí si Vašečka. 

Slovensko podle něj dnes nemá dobré předpoklady, aby se s nenávistí vůči LGBT+ komunitě dokázalo vypořádat. „I konzervativní část společnosti by měla začít řešit, jak k sobě hledat cestu. Protože teď už víme, kam může vést, když se nekomunikuje, když se lidé uzavřou do ozvěn v bublinách sociálních sítí,“ dodává Vašečka.