TÉMA

Transgender

Německo usnadní úřední změnu pohlaví

Německý parlament v pátek schválil návrh zákona, který umožní transgender či nebinárním lidem změnit úřední zápis o pohlaví bez psychologických posudků a zdlouhavých soudních řízení. Ke změně genderové identity nyní bude stačit prosté prohlášení na matričním úřadu, stejným způsobem půjde změnit i křestní jméno.
12. 4. 2024|

Rowlingová oživila kontroverzi kvůli trans osobám. Omluvu od herců z Harryho Pottera nechce

Spisovatelka J. K. Rowlingová opět svými vyjádřeními oživila kontroverzi spojenou s jejími názory na otázku transgenderové identity a práv, když nedávno komentovala odbornou zprávu o péči pro transgenderové osoby mladší osmnácti let. O postoji Rowlingové k genderu se už před pár lety nesouhlasně vyslovili Daniel Radcliffe a Emma Watsonová, herci z filmové adaptace autorčiny ságy o Harrym Potterovi.
12. 4. 2024|

K úřední změně pohlaví by už nemusela být nutná kastrace

K úřední změně pohlaví by v Česku v budoucnu už nemuselo být nutné podstoupit kastraci. Předkládal by se odborný posudek specializovaného lékaře a osobní prohlášení na matrice. Počítají s tím připravované novely občanského zákoníku, zákona o specifických zdravotních službách a normy o matrikách. Záměr ve čtvrtek přestavili vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.
30. 3. 2023|

Žádostí o změnu pohlaví přibývá. Problémy se sexuální identitou řeší nejvíce náctiletí

Přes pět tisíc lidí v Česku prodělalo změnu pohlaví. Během posledních let přibývá náctiletých, kteří problémy se sexuální identitou řeší. Nárůst odborníci přičítají vlivu sociálních sítí i osvětě.
24. 10. 2022|

Slovensko uvázlo v konspiračním pekle, míní sociolog Vašečka

Slovenská společnost je tímto činem velmi zaskočená, popsal v pořadu Události, komentáře sociolog z Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti Michal Vašečka reakci na vraždu dvou členů slovenské LGBT+ komunity před bratislavským klubem Tepláreň. Pachatelem byl podle slovenského Denníku N devatenáctiletý Juraj K., který před střelbou vyjadřoval na internetu nenávist vůči Židům a LGBT+. Podle Vašečky odborníci podobný incident na Slovensku očekávali.
14. 10. 2022|

Nebinární člověk nemá podle Ústavního soudu nárok na genderově neutrální rodné číslo

Člověk, který se narodil jako muž, ale necítí se být ani mužem, ani ženou, neuspěl se svou snahou změnit si rodné číslo na „neutrální“ či „ženské“. Ústavní soud jeho stížnost v úterý zamítl, a nerozporoval tak rozsudky Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze. Ústavnímu soudu nenáleží měnit binární chápání pohlaví v Česku, a to jak společenské, tak právní, uvedla v odůvodnění soudkyně Milada Tomková.
21. 6. 2022|

Kdo chce úřední změnu pohlaví, musí i nadále podstoupit operaci, rozhodl Ústavní soud

Operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví, vyplývá z nálezu, který zveřejnil Ústavní soud. Zamítl návrh pisatele na zrušení několika pasáží občanského zákoníku a zákonů o specifických zdravotních službách a evidenci obyvatel.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 17:23|

Biden zrušil Trumpův zákaz služby transgenderových lidí v armádě

Prezident Spojených států Joe Biden zrušil nařízení svého předchůdce Donalda Trumpa, které zakazovalo transgenderovým osobám sloužit v americké armádě. Splnil tím jeden ze svých předvolebních slibů, po němž dlouho volaly zejména organizace bojující za práva leseb, homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT).
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 23:29|
Doporučujeme

Lze oddělit dílo od osobnosti autora? Bojkot „radikální feministky“ oživil věčnou otázku

Měla to být literární událost roku. Jak by také ne, autorka ikonické ságy o Harrym Potterovi, Joanne Rowlingová, je stále jednou z nejpopulárnějších spisovatelek současnosti. Už sedm let se věnuje detektivní sérii, jejíž pátý díl, Troubled Blood, v září vyšel. Lidé na sociálních sítích vyzývali k bojkotu a pálení knih a australské knihkupectví dokonce stáhlo všechna autorčina díla z prodeje. Kauza znovu nastartovala debatu o tom, zdali lze literaturu vnímat nezávisle na charakteru spisovatele.
1. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 09:57|

Maďarsko navzdory protestům zakázalo úřední registraci změny pohlaví, píše AFP

Maďarsko v úterý navzdory četným mezinárodním protestům zakázalo úřední registraci změny pohlaví a právní uznání nové identity transgenderových osob, uvedla agentura AFP. Příslušnou změnu v zákonech přijal maďarský parlament, kde má vláda premiéra Viktora Orbána dvoutřetinovou většinu.
19. 5. 2020|