Pohlaví je proměnlivé, a ne nutně binární, zaznělo v rozsudku

Transsexuální žena z Austrálie vyhrála soudní spor s komunikační aplikací určenou jen ženám, která ji odmítla na základě toho, že ji považuje za muže. O „přelomovém“ rozhodnutí informuje server BBC News, podle nějž má trans žena dostat odškodné ve výši deseti tisíc australských dolarů (152 tisíc korun). Provozovatelka aplikace se už nechala slyšet, že se odvolá a je připravena jít až k nejvyššímu australskému soudu.

Roxanne Tickleová, která se narodila jako muž, ale od roku 2017 žije jako žena, si v roce 2021 stáhla aplikaci nazvanou Giggle for Girls, která se označuje za bezpečné útočiště pro ženy v on-line prostoru, do něhož nemají muži přístup. Aby se mohla přihlásit, musela nahrát svou fotografii, kterou pak prověřil software rozpoznávající ženy od mužů. Avšak sedm měsíců poté, co se jí do aplikace podařilo přihlásit, bylo její členství zrušeno.

Tickleová se pak obrátila na soud, protože je přesvědčena, že jako někdo, kdo se identifikuje jako žena, má právo používat služby určené ženám a že se stala terčem diskriminace na základě své genderové identity. Zažalovala aplikaci i její šéfku Sall Groverovou a za „neustále nesprávné označování (svého) genderu“ a vyvolanou „trvalou úzkost a občasné myšlenky na sebevraždu“ požadovala odškodnění ve výši dvě stě tisíc australských dolarů (tři miliony korun).

Soudce: Pohlaví je proměnlivé, a ne nutně binární

Právníci firmy v případu v Austrálii známém jako Tickle vs Giggle tvrdili, že pohlaví je biologického rázu a není možné ho změnit. Soudce Robert Bromwich ale ve svém rozhodnutí konstatoval, že podle dosavadní judikatury je pohlaví „proměnlivé, a ne nutně binární“, a shledal, že se Tickleová stala obětí nepřímé diskriminace.

Podle Tickleové verdikt ukazuje, že všechny ženy jsou chráněny před diskriminací. Věří, že případ pomůže transsexuálům a genderově různorodým osobám.

„Bohužel jsme se dočkali verdiktu, který jsme očekávali. Boj za ženská práva pokračuje,“ reagovala naopak na X šéfka firmy Groverová. Už dříve vyjádřila přesvědčení, že ji před soud pohnal muž, který tvrdí, že je žena, aby mohl používat prostor, který vytvořila pouze pro ženy. V soudní při je Groverová připravena pokračovat.