TÉMA

Transgender lidé

Anglie omezuje genderovou léčbu pro děti

Už pět evropských zemí omezilo hormonální léčbu pro dospívající s genderovou dysforií, tedy u mladých, kteří usilují o změnu pohlaví. Po čtyřech severských státech tak nyní rozhodla i Anglie. Národní zdravotní služba (NHS) tak učinila na základě čtyřleté studie, která užívání léků blokujících pubertu, jako jsou androgeny nebo estrogeny, nedoporučuje kvůli obavám z dlouhodobých účinků. V řadě případů se i přes provedenou operaci chtějí mladí po letech vrátit ke své původní identitě, podle sociologa Zdeňka Slobody se ale jedná pouze o velmi malé procento. Rozhodnutí přivítal také britský premiér.
10. 4. 2024|

V Brně vznikla gynekologická ambulance pro transgender lidi. Zájem o ni roste

Sexuologické oddělení Fakultní nemocnice Brno provozuje od loňského září gynekologickou ambulanci pro transgender lidi. Zatím pečuje o patnáct klientů. Snahou je vytvořit příjemné prostředí pacientům procházejícím změnou pohlaví, kteří se už tak potýkají s velkou psychickou zátěží. Podle nemocnice podobná ordinace v Česku není.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 19:13|

Transgender lidé se vyrovnávají s vrozenou komplikací, kterou si nevybrali, říká sexuoložka Fifková

Pocity transsexuálů, tedy lidí, kteří se necití ve svém těle dobře a nesouzní s identitou,  s níž se narodili, lze ostatním přiblížit jen velmi složitě, řekla v pořadu Události, komentáře sexuoložka a psychoterapeutka Hana Fifková. „Je to vážná, vrozená životní komplikace, kterou si ti lidé nevybrali,“ dodala.
29. 6. 2021|