V Brně vznikla gynekologická ambulance pro transgender lidi. Zájem o ni roste

V Brně byla otevřena gynekologická ambulance pro transgender lidi (zdroj: ČT24)

Sexuologické oddělení Fakultní nemocnice Brno provozuje od loňského září gynekologickou ambulanci pro transgender lidi. Zatím pečuje o patnáct klientů. Snahou je vytvořit příjemné prostředí pacientům procházejícím změnou pohlaví, kteří se už tak potýkají s velkou psychickou zátěží. Podle nemocnice podobná ordinace v Česku není.

Brněnská ambulance cílí na trans muže. Jsou to lidé, kteří se narodili jako ženy a podstupují proces změny pohlaví. Nejprve prochází takzvanou sociální tranzicí, kdy před zahájením hormonální léčby vystupují v genderově neutrální roli. Přibližně za rok může člověk zahájit hormonální léčbu, při které se začíná výrazně měnit i fyzicky. Po roce kontinuální hormonální léčby může podat žádost na komisi ministerstva zdravotnictví, která o definitivní operativní přeměně rozhodne.

Jako žena se narodil i třiadvacetiletý Honza Ujčík. Tranzici prodělal v prosinci, nyní dojíždí na kontroly například hladin hormonů. „Když mi bylo šestnáct, tak jsem to na sobě začal pociťovat, řekl jsem to mamce, ta to hned začala řešit,“ popsal.

Neutrální prostředí a zkušený personál

Součástí procesu tranzice jsou i gynekologická vyšetření, která jsou klíčová před zahájením hormonální léčby, při ní i před chirurgickou změnou pohlaví. „Trans muži vypadají jako muži. Čekání u běžného gynekologa spolu s ostatními ženami pro ně nemusí být příjemné, stejně tak personál na to nemusí být připravený a může být v rozpacích. My nabízíme neutrální prostředí a velmi zkušený zdravotnický personál," vysvětlila gynekoložka a sexuoložka Lucie Hloušková.

„Už to tady znám, není to trapné, že bych čekal v čekárně, kde je plno ženských a já jako jediný chlap,“ popsal svou zkušenost s gynekologickou ambulancí Honza Ujčík.

Gynekologická ambulance poskytuje klasické vyšetření, screening karcinomu děložního hrdla nebo konzultace týkající se antikoncepce i léčby hormony opačného pohlaví. „Klienti často přicházejí třeba s tím, že chtějí zastavit menstruační krvácení, které jim přináší stres,“ dodala Hloušková.

Ordinace je určená i pro trans muže, kteří si nechali chirurgicky změnit pohlaví. Velké množství z nich totiž podstoupí jen částečnou formu tranzice. Při operaci lékaři odstraní vnitřní pohlavní orgány, ale ponechají část ženského genitálu. Péči poskytne také trans ženám, které dokončily chirurgickou léčbu a podstoupily plastickou operaci k vytvoření pochvy.

Počet žádostí o změnu pohlaví narůstá

V posledních letech počet žádostí o změnu pohlaví narůstá. Zatímco v roce 2013 bylo podle dat ministerstva zdravotnictví podáno čtyřicet žádostí, v posledních dvou letech je to zhruba 200 za rok. „I na našem pracovišti nárůst dlouhodobě pociťujeme. Naše kapacity jsou ale omezené, máme pořadník. Zaznamenali jsme také první žádosti o retranzice, aktuálně je ale neprovádíme," řekla primářka oddělení Petra Sejbalová.

S ohledem na specifika těchto pacientů plánuje klinika rozšířit péči také o lůžkovou. V nově vznikající porodnici by měl vzniknout jeden až dva pokoje pro transgender pacienty. Gynekolog-sexuolog, který bude mít osobu od začátku v péči, bude zároveň odpovídat i za chirurgické zákroky.