Náměstí Republiky už nemá vypadat jako parkoviště. Olomouc zkouší omezení pro auta

Náměstí Republiky v Olomouci čekají v budoucnu změny. Radnice plánuje zrušit v této lokalitě parkoviště pro osobní auta, nebo alespoň parkování na náměstí výrazně omezit. V tuto chvíli má magistrát připravených několik variant budoucí podoby prostranství. Po celý týden bude místo pro auta z velké části uzavřeno, město tím chce nasimulovat možné využití plochy. Akce probíhá v rámci Evropského týdne mobility.

Olomoucký magistrát už má k dispozici studii úprav veřejného prostranství na náměstí Republiky, která vznikla v loňském roce. Počítá hned s několika variantami, jak by lokalita v historickém jádru města mohla vypadat. 

Případné úpravy se netýkají jenom samotného náměstí Republiky, ale také okolních ulic Křížkovského, Mariánská, Akademická, Wurmova a také Biskupského náměstí. (Řešené území je vyznačeno na mapě níže.)

Cílem studie bylo prověřit možné úpravy na náměstí a zjistit, které řešení bude optimální. Všechny varianty počítají s výrazným omezením automobilové dopravy v této lokalitě. Náměstí by tak mělo být víc prostranstvím pro odpočinek než pro parkování.

Olomouc bude muset brát v potaz i potřeby organizací a institucí, které v lokalitě sídlí. Jde například o Arcibiskupství olomoucké, Univerzitu Palackého, Vlastivědné muzeum, Muzeum umění nebo Knihovnu města Olomouce.  

Většina lidí auta nechce

Kvůli budoucí podobě náměstí Republiky už v Olomouci proběhla anketa mezi obyvateli města i veřejné projednávání projektu. Olomoučané se shodli na tom, že auta na náměstí Republiky nechtějí. Architekti nakonec přistoupili na kompromis a několik míst pro auta zachovají.

Podle studie by mělo být na náměstí buď dvanáct, nebo 21 parkovacích stání. Oba návrhy pak mají variantu se stromy a bez nich. Se zastřešením tramvajových zastávek ale ani jeden z návrhů nepočítá. 

Na zkoušku během Evropského týdne mobility

Jak bude náměstí Republiky vypadat po výrazném omezení automobilové dopravy, si Olomoučané i řidiči mohou vyzkoušet v těchto dnech. Magistrát v rámci Evropského týdne mobility z velké části lokalitu pro auta uzavře. Vjezd i parkování tam bude omezeno do pátku.

„Chceme tak nasimulovat možné využití plochy veřejného prostranství pro jiný účel, než je stávající plocha parkoviště, a rozpoutat diskusi, v jakém rozsahu má probíhat budoucí rekonstrukce náměstí v kontextu vhodného využití pro veřejnost,“ řekl olomoucký primátor Mirek Žbánek (ANO).