Barokní chlouba Kroměříže je po rekonstrukci. Obnova zámku i zahrady stála čtvrt miliardy

V Kroměříži po šesti letech skončila nákladná obnova Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady, které jsou památkami UNESCO. Práce zahrnovaly rekonstrukci střechy zámku a restaurování historických místností. Jejich součástí byla oprava Mlýnské brány nebo obnova vodního systému v zahradě. Návštěvníci na zámku uvidí některé dosud nepřístupné prostory, řekli projektový konzultant olomouckého arcibiskupství Štěpán Sittek a ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Jiří Uhlíř.

Náklady na obnovu památek činily skoro 245,7 milionu korun bez DPH, dotace z Integrovaného regionálního operačního programu dosáhla 220,3 milionu korun. Na zvelebení zámku a zahrady přispěl zhruba 2,2 milionu korun i Zlínský kraj. Zbývající částku uvolnilo olomoucké arcibiskupství, které obě památky získalo v církevních restitucích. „Projekt výrazně zvýšil návštěvnickou atraktivitu naší památky,“ uvedl Uhlíř.

Stavební práce začaly v roce 2018. „Nevíme o tom, že by se tady v posledních sto letech takhle velká oprava přímo na zámku odehrála. To nejhorší, co tady bylo, byl havarijní stav střechy, kdy už hrozilo, že by pak mohlo docházet k poškozování památky v důsledku zatékání,“ vysvětlil Sittek.

Zmodernizované a rozšířené jsou zabezpečovací systémy na zámku. Odborníci zrestaurovali několik historických místností včetně slavného Sněmovního sálu. I přes rozsáhlost prací zůstával zámek otevřený pro veřejnost. „Snažili jsme se, aby návštěvníci také viděli restaurátorům pod ruce,“ řekl Uhlíř.

Úpravy se dotkly i depozitářů a zámecké obrazárny, která nabízí po Národní galerii druhou nejvýznamnější sbírku obrazů v Česku. Změnilo se uspořádání prohlídkových okruhů. Novinkou je otevření takzvané Klenotnice, která vznikla zřejmě v první polovině 16. století a je součástí zámecké věže. „Jsou v ní vystaveny nejcennější sbírkové předměty z 15. a 16. století,“ uvedl Sittek.

Mlýnská brána otevřená

Díky rekonstrukci arcibiskupství veřejnosti zpřístupní i Mlýnskou bránu, která je propojená se zámeckou budovou. Lidé si v ní budou moci po chystané kolaudaci prohlédnout interaktivní expozici věnovanou biskupské a později arcibiskupské gardě. V době svého vzniku měla brána chránit biskupa, zámek a město. Postupně však získala spíše reprezentativní funkci. Obnova vodního systému Podzámecké zahrady zahrnovala odbahnění a zpevnění břehů rybníků a vodotečí, opravu stavidel a vybudování mol.

V příštích letech se na zámku podle Uhlíře chystá nová pokladna a prodejna suvenýrů. Zpřístupněny pro veřejnost by v budoucnu měly být takzvané Balkónové sály nebo arcibiskupské vinné sklepy pod zámkem. „Chystáme restaurování a zpřístupňování dalších prostor zámku,“ doplnil.

Arcibiskupský zámek a přilehlá Podzámecká zahrada jsou od roku 1998 součástí seznamu hmotného dědictví UNESCO. Loni na zámek zavítalo přes 79 tisíc návštěvníků. Podzámecká zahrada je přístupná volně.