Kolonáda nad Květnou zahradou v Kroměříži je opět přístupná návštěvníkům

Terasa nad Květnou zahradou je opět otevřená (zdroj: ČT24)

Po nucené dvouleté pauze se návštěvníkům Květné zahrady v Kroměříži znovu otevřel ikonický pohled z terasy na kolonádě. Ta byla prakticky celá rozebrána, zrestaurována a znovu postavena. Květná zahrada, známá také pod názvem Libosad, letos slaví 25. výročí od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.

Návštěvníci Květné zahrady v Kroměříži si po dvou letech mohou opět užít pohled na přesnou geometrii zahrady francouzského typu. Rekonstrukce terasy znamenala prakticky její úplné rozebrání a znovusložení. 

„Došlo k obnově celé balustrády, celých 244 metrů, včetně kulí, včetně kuželek. To všechno jsme museli dostat odsud na zem, odvézt do restaurátorské dílny, zrestaurovat a dát zpátky,“ popsal kastelán Květné zahrady v Kroměříži Zdeněk Novák.

Skvost zapsaný na seznam UNESCO

Květná zahrada zdobí Kroměříž už bezmála 350 let. Od poloviny 17. století odolala všem plánovaným proměnám. Podobná zahrada nikde v Evropě není.

Srdcem Květné zahrady je skleník, ve kterém bývá až padesát tisíc letniček všech barev. Zahradníci je začnou vysazovat už příští týden. O práci tak budou mít postaráno zhruba do poloviny července. „Každou (rostlinu) i několikrát vezmeme do ruky, což znamená od výsevu semínek, pikýrování po hrnkování, které proběhne jednou nebo dvakrát, abychom tu rostlinu dostali do takové velikosti,“ popsala zahradnice Hana Doležalová.  

Květná zahrada se na rozdíl od zámku a Podzámecké zahrady nestala součástí církevních restitucí, rozhodnutím soudu definitivně patří státu. Ovšem o tom, že spory jsou už minulostí, svědčí společná vstupenka do těchto jedinečných památek, která je nově v prodeji.