Olomoucké arcibiskupství přestalo vytápět palác. Snaží se ušetřit

Události v regionech: Olomoucké arcibiskupství chce ušetřit za energie (zdroj: ČT24)

Olomoucké arcibiskupství hledá způsoby, jak uspořit za energie. Nově přestalo vytápět arcibiskupský palác, historickou budovu z poloviny šestnáctého století, a dvacet zaměstnanců přestěhovalo do sousedního objektu. Církevní úřad počítá s milionovou úsporou.

Telefonní linky z paláce technici přesměrovali do vedlejší budovy. Právě tam se totiž přestěhovala i dvacítka zaměstnanců. Jejich kanceláře zůstávají prázdné.

„Patro se v podstatě jen temperuje kvůli památkám, aby budova nějak dýchala, žila a úplně nevymrzla. Ale není to proto, aby se tady dalo pracovat,“ popsal mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Topení zůstane chladné nejspíše až do příštího léta. „Předpoklad úspory přesahuje milion korun. Samozřejmě neznáme budoucnost v náročnosti vytápění v jednotlivých zimních obdobích,“ uvedl ekonom arcibiskupství Martin Pirkl.

Arcibiskupství hledá i další úspory. Možností by mohlo být alespoň částečné zateplení budovy nebo výměna oken. V kontaktu je proto s památkáři.

Historických objektů je v Olomouci několik. Jak v nich ušetřit za energie, zjišťuje například i olomoucký magistrát. Omezení se týkají především gotické budovy radnice na Horním náměstí. „Přistoupili jsme k částečným opatřením, jako je lepší těsnění dveří do kanceláří, lepší těsnění oken. Zároveň se upravil topný režim, topíme o dvě hodiny méně,“ řekla mluvčí města Jana Doleželová. V budově kromě toho omezili i dodávky teplé vody.